X 
Cutremure stiri: 508

Alexandru Sainsus: „Moldova trebuie să ia măsuri urgente pentru a păstra solul fertil”

16 sep. 21:00   Societate
4680 0

Moldova trebuie să ia măsuri urgente pentru a păstra solul fertil, cernoziomului curat, care, în lipsa centurilor forestiere de protecție, sînt spălate de pe terenurile arabile de milioanele de tone de fluxuri puternice de apă și aceasta se numește eroziunea hidrică.

O astfel de opinie a exprimat reprezentantul proiectului Arboretum.live, Alexandru Sainsus, relatează Noi.md

El a atras încă o dată atenția asupra faptului că cea mai mare tragedie se întîmplă în aceste zile pe cîmpurile din Moldova și, din păcate, cea mai puțin conștientizată. Aceasta se numește eroziunea hidrică.

În absența centurilor forestiere de protecție, fluxurile puternice de apă spală milioane de tone de sol fertil, cernoziom curat, de pe terenurile arate. Solul este spălat mai întîi în zonele de cîmpie, apoi în rîuri, ale căror canale se înfundă și ies din albii, inundînd satele noastre, iar apoi solul ajunge în mare.

Alexandru Sainsus a menționat că știința modernă încă mai consideră solul un miracol. Într-un 1 centimetru cub de pămînt viu există miliarde de microorganisme vii, dintre care 90% nu au fost studiate sau măcar numite de știință, ca să nu mai vorbim de o înțelegere profundă a relațiilor dintre acestea.


Analizând posibilitatea de a călători pe planete apropiate, oamenii de știință de la NASA au ajuns la concluzia că solul fertil este cel mai scump și mai complex produs de pe planeta Pămînt, iar noi, oameni buni, ne batem joc de pămîntul care ne-a fost încredințat în cel mai barbar mod.

„Casele pot fi construite într-un an sau doi, drumurile pot fi reparate...”. Dar naturii îi trebuie sute de ani pentru a crește 1 cm de sol fertil...! Prin modelul nostru modern prelucrare a pămîntului, risipim patrimoniul unic cu care ne-a înzestrat Mama Natură..... Sub ochii noștri are loc un proces rapid de pustiire, cu o totală neînțelegere și indiferență din partea noastră!”, a subliniat reprezentantul proiectului Arboretum.live.

Potrivit acestuia, dacă nu vom conștientiza aceste procese și nu vom începe să schimbăm nimic în acest moment, există un mare risc ca copiii și nepoții noștri să fie nevoiți să caute o bucată de pîine pe alte meleaguri, „mai favorabile”. Pe acele meleaguri ale căror autorități, avînd soluri mai sărace decît ale noastre, lucrează acum pentru a preveni eroziunea și nu doar pentru a elimina consecințele dezastrelor naturale.

Alexandru Sainsus a îndemnat populația să conștientizeze cauzele și efectul a ceea ce se întîmplă de fapt.

El a postat ca exemplu o fotografie făcută de un trecător pe cîmpurile din raionul Leova în timpul ploilor abundente din 14 septembrie 2024, menționînd că zilele următoare pot aduce și mai multe precipitații și este important să gîndim temeinic, să conștientizăm ce se întîmplă și să începem să acționăm, să învățăm, să cunoaștem și să îndeplinim Legile Naturii.

De asemenea, au fost prezentate mai multe soluții pentru utilizarea durabilă și prietenoasă cu natura a terenurilor, pentru conservarea lor, invitîndu-i pe toți agricultorii, proprietarii de terenuri și primarii să se familiarizeze cu acestea.

După cum s-a anunțat anterior, barajele a două rezervoare din raionul Leova s-au rupt din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

Unul dintre ele se află în apropierea satului Covurlui, iar celălalt - în satul Romanovca, unde puhoaiele de apă au deteriorat două poduri. Autoritățile locale iau măsuri pentru remedierea situației, iar în raion a fost declarată stare de urgență.

12
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав