X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Alexandr Stoianoglo ar putea reveni în funcția de procuror general - declarație

10 noi. 2023,, 08:13   Societate
7895 0

Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, susține că clientul său ar putea reveni în funcția de procuror general, după decizia de astăzi a Curții Constituționale (CCM), care, potrivit lui, „este o portiță” în acest sens.

Apărătorul susține că după ce se va consulta cu clientul său va decide ce pași va întreprinde în instanță, scrie postul public de televiziune, Moldova 1.

Newsmaker.md (NM) l-a contactat pentru o reacție de expertul în drept constituțional Alexandru Arseni. Expertul susține că articolul în baza căruia Stoianoglo a fost evaluat, iar ulterior demis, și-a pierdut efectele juridice, odată cu hotărîrea CC de astăzi.

„Nu mai există (nr. articolul) și persoana (nr. Alexandr Stoianoglo) care a fost supusă acțiunii acestui articol revine în poziția inițială, adică instituțiile statului sînt obligate să pună în aplicare hotărîrea CC. Hotărîrea este definitivă, nu se supune niciunei căi de atac și este obligatorie. Sper că măcar de această dată CC, dacă nu va fi pusă în aplicare hotărîrea, să aplice sancțiuni conform Codului de Jurisdicție Constituțională asupra instituțiilor, inclusiv asupra șefului statului, dacă nu respectă supremația voinței poporului suveran”, a declarat expertul în drept constituțional Alexandru Arseni pentru NM.

La rîndul său, expertul în dreptul constituțional, Teodor Cîrnaț, a declarat că hotărîrea CC afectează în mod direct decretul președintei Maia Sandu privind demiterea lui Stoianoglo.


„Comisia creată în baza regulamentelor Consiliului Suprem al Procurorilor și care a evaluat activitățile lui Stoianoglo a fost declarată neconstituțională. Aceasta înseamnă că toată munca depusă de comisie este înmulțită cu zero. Actul în baza căruia i s-a cerut președintelui să-l concedieze pe Stoianoglo se înmulțește cu zero. Decretul prezidențial de revocare este considerat nul. În baza deciziei de astăzi a Curții Constituționale, există șanse reale ca Stoianoglo să revină în funcția de procuror general, dar cu dosare penale”, a explicat expertul pentru NM.

Un alt avocat, care nu a dorit să comenteze public decizia Curții Constituționale, a declarat că decizia de ieri îi oferă lui Stoianoglo posibilitatea să revină în funcția de procuror general.

De aceeași părere este și avocatul WatchDog Alexandru Bot susține că, deși nu direct, decizia de astăzi a Curții Constituționale îi oferă lui Stoianoglo posibilitatea să conteste decizia Consiliului Suprem al Procurorilor de a evalua activitatea procurorului general. Potrivit expertului, întîi de toate, Stoianoglo ar trebui să se adreseze CSP cu o cerere, prin care să solicite anularea deciziei privind evaluarea activității sale, iar dacă Consiliul va refuza, să se adreseze în instanță.

71
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?