Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Adevăratul rai al plantelor medicinale, ”ascuns” în Codrii Moldovei

26 iun. 17:58   Societate
5126 0

Puțini știu că în Republica Moldova, de mai bine de 12 ani, este dezvoltat un adevărat rai al plantelor medicinale.

Este vorba despre Centrul de Cultivare a Plantelor Medicinale al USMF „Nicolae Testemițanu” care a fost fondat în anul 2002 pe un teritoriu de 4,74 ha. Acesta actualmente ocupă o suprafaţă totală de 13 ha, fiind situat la 4 km nord-est de comuna Bardar, r-nul Ialoveni. Pe acest teren a fost creată o colecţie de plante medicinale, care, în prezent, numără cca 200 taxoni de plante din 15 grupe farmacoterapeutice.

Aici sînt organizate şi efectuate cercetări ştiinţifice în bază de proiecte instituţionale finanţate din bugetul de stat , precum şi cercetări de iniţiativă la nivel de lucrări de licenţă a studenţilor, rezidenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. În acelaşi timp, la CCPM se desfăşoară practica didactică a studenţilor Facultăţii Farmacie la disciplinele “Botanica farmaceutică” şi “Farmacognozia” şi a medicilor de la cursurile de specializare în domeniul Fitoterapiei a Facultaţii de Educare continuă în medicina şi farmacie a USMF.

”Centrul a fost creat în 2002 în urma unei hotărîri de Guvern și a alocării a 4 hectare și jumate de teren, la inițiativa administrației Universității, academicianului Ion Ababie și a decanului facultății de farmaciei, academicianul Vasile Procopișin. Atunci a fost ales un teritoriu pitoresc, foarte frumos în sînul naturii în codrii Moldovei, în extravilanul satului Bardar și chiar din primul an a început formarea colecției de plante medicinale. În prezent colecția numără circa 200 de specii de plante, forme bilogice, soiuri care sînt cercetate și studiate de către studenții Facultății de farmacie al Universității de Medicină, cît și de cercetătorii din cadrul Universității, împreună cu studenții, doctoranții și profesorii. Cercetările se fac în baza proiectelor științifice finanțate de stat și noi sîntem la o etapă de dezvoltare științifică cînd putem să facem cercetări profunde fito-chimice și să elaborăm medicamente din plantele pe care le studiem.

Numărul de cercetători variază de la 10-15 cercetători pînă la 20 chiar. Cercetătorii împreună cu stundenții și doctoranții vin în fiecare an în perioada de vegetație a plantelor și fac experiențe, fac analize fito-chimice și în rezultatul acestor analize se fac ulterior cercetări în bază de laborator, în bază de clinică”, a declarat pentru Noi.md Șef adjunct al Centrului Științific de cercetare al platelor medicinale, doctor în bilogie, Ion Ungureanu.


Potrivit lui, domeniul cultivării plantelor medicinale este unul de perspectivă, dat fiind faptul că în ultimii ani oamenii tot mai mult apelează la medicina naturistă, în defavoarea medicamentelor chimice.

”Fără îndoială aceasta este o direcție de perspectivă pentru viitor, pentru că studiile farmaceutice ele niciodată nu contenesc, mai ales cele medicamentele de proveniență vegetală, în ultimii ani, se bucură de un interes tot mai mare. Oamenii din diferite sfere și interese, folosesc medicamentele de origine vegetală care sînt mult mai utile și nu au efecte adverse, decît cele chimice sau sintetice. Prin urmare, plantele medicinale tot timpul sînt un obiect de studiu al omului, iată de ce ele sînt studiate continu și este un domeniu cu perspectivă înaltă. Noi nu ducem lipsă de interes din partea cercetătorilor și a publicului și chiar a studenților, noi sîntem mereu în centrul atenției celor care se interesează de plantele medicinale și de unele specii concrete, despre cultivarea lor, întreținerea lor, păstrarea și uscarea lor.

Noi atragem o mare atenția asupra celor care cunosc lucruri despre plantele medicinale. Sînt plante medicinale care sînt aplicate în popor, ele așa și se numesc medicina populară, dar sînt plante medicinale studiate de savanți în laboratoare, în clinicile de specialitate. Asta este o conlucrare foarte bună, de multe ori oamenii în vîrstă se adresează la noi și colectează unele plante de la noi. E foarte frumos că nu doar bătrînii, dar și oamenii tineri au un interes sporit față de plantele medicinale. Chiar și studenții din primul an de facultate se interesează de felul cum sînt cultivate plantele medicinale, despre cum pot crea un business din cultivarea plantelor medicinale și acest lucru este unul îmbucurător. Multe țări precum Ucraina, Polonia, Romînia au dezvoltate chiar la nivel industrial producerea plantelor medicinale sau chiar a produselor din plante medicinale care se vînd în ambalaje foarte simpatice care au proprietăți vaste, iar astfel de produse pot fi cumpărate chiar în farmacii. Noi ne bucurăm că acest domeniu este unul de perspectivă”, a povestit Ion Ungureanu.

La rîndul său, Pompuș Irina, șefa Centrului științifico-practic în domeniul plantelor medicinale a USMF „Nicolae Testemițanu”, a spus că domeniul studierii plantelor medicinale este unul foarte vast, iar pasiunea față de acest timp de plante de cele mai multe ori este cultivată chiar din fragetă copilărie.

”Eu am studiat biologia, m-am specializat în botanica plantelor medicinale și încă de pe băncile universității, condusă de domnul Ungureanu am ajuns aici la inițiativa lui. Bunica mea lucra la farmacie pe cînd eram eu copil, iar atunci plantele se colectau din flora spontană. Eu mergeam de mică să colectăm plantele, pentru mine acest proces de colectare era unul foarte interesant, de atunci a apărut pasiunea față de aceste plante și iată că această pasiune mi-a determinat și profesia de viitor.

Studenții care vin la farmacie nici nu își imaginează că vor avea un așa cîmp de muncă, ei vin la facultate cu ideea de medicamente, de a trata, dar nu mereu știu de unde provin medicamentele. Iată de ce, atunci cînd ajung la practică unii din ei sînt surprinși de frumusețea care o avem, alteori sînt un pic dezamăgiți pentru că trebuie să lucreze în cîmp dar nu în laborator. Dar, aceasta este o mică părticică a activității lor, Centrul inițiat a fost predestinat ca studenții să aibă posibilitatea să afle de unde provine acea substanță activă, de unde se extrage, cum se colectează.

În familia noastră noi folosim ceaiuri doar din plante medicinale, în casă o să găsiți ceaiuri în pliculețe doar pentru oaspeții care se uită suspect la plantele medicinale, dar noi mereu avem mintă, melisă, flori de salcîm și flori de tei care le combinăm după gust. În ceea ce privește fito-cosmetica, la noi sînt producători mici care știu să o transforme bine și frumos și la fel o utilizăm”, a spus Pompuș.

Totodată, aceasta a menționat că actualmente la centru sînt cultivate peste 200 de specii de plante, iar în viitor urmează să fie creat un centru invitro de producere a plantelor.

”Avem în colecție circa 200 de specii și soiuri de plante medicinale, avem o colecție bogată de plante aromatice care sînt din flora spontană a Republicii Moldova și nu doar aromatice. Ele au fost selectate din flora spontană pentru ca să fie cultivate și ulterior să nu poată fi rupte din flora spontană și să scadă efectivul, iar unele plante sînt aduse din afara țării. Aceste plante sînt aclimatizate iar în baza lor se fac studii comparative ca să vedem care sînt mai bogate în principii active pentru că se întîmplă uneori că unele plante în niște condiții manifestă și exprimă niște condiții active, iar fiind în colecție sub alte condiții pot să acumuleze o altă cantitate de principii active.

A fost un proiect internațional de finanțare a universității ”Force-Farm”, pe partea de medicina ”Force-Med”, în urma căruia vom beneficia de un laborator invitro de producere a plantelor. Acest laborator va fi la facultatea de medicină, iar aici la noi va fi o seră în care noi vom aclimatiza plantele, le vom crește pînă la condiția de scos în cîmp. Asta ar fi scoaterea unei linii pure, plante genetic pure cu principii active mult mai concentrate. Proiectul este deja aprobat și va fi implementat în viitor”, a povestit șefa centrului.

Una din marile dureri ale celor de la Centrul de Cultivare a Plantelor Medicinale al USMF „Nicolae Testemițanu” este și faptul că industria plantelor medicinale nu este încă destul de dezvoltată în țara noastră.

”Marea noastră durere, este că în farmaciile din țară nu sînt puse în vînzare plante cultivate la noi. Fiind ca instituție publică este un pic mai dificil să ajungem la o producere și să vindem. O companie privată poate mult mai ușor să producă aceste ceaiuri. Scopul Centrului nostru este cercetarea acest plante, ceea ce este în surplus noi le vindem la vrac, dar nu este o linie de procesare”, a povestit Pompuș Irina.

Mai mult decît atît, angaații Centrului spun că sînt deschiși pentru o colaborare cu mediul de afaceri care este gata să investească în dezvoltarea acestui domeniu.

”Fără îndoială noi am accepta investiții care ar contribui la crearea, pe teritoriul centrului, a unei fabrici de prelucrare a plantelor medicinale, de creare a medicamentelor. Desigur sîntem mereu deschiși pentru o colaborare cu agenții economici, care împreună cu noi ar putea crea aici o fabrică de producere a plantelor medicinale. Dacă sînt doritori, potențiali oameni de afaceri interesați de acest domeniu se pot adresa și noi vom fi deschiși pentru o colaborare”, a spus Ion Ungureanu.

De mențioant că datorită creării Centrului de cultivare a plantelor medicinale, managementul universității a creat posibilităţi de studii biologice, fitochimice, farmaceutice şi agrotehnice ale plantelor medicinale cultivate în colecţia, iar speciile cultivate în colecția fac parte din 50 de familii.

Plantele medicinale din colecția CȘPDPM a USMF „Nicolae Testemițanu” pot servi ca sursă de materie primă pentru industria farmaceutică autohtonă în scopul obținerii de noi produse fitoterapeutice.

17
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?