X 
Cutremure stiri: 505

A primit o nouă șansă la viață: Un bărbat a fost salvat de la moarte de medicii din Chișinău

8 aug. 18:07   Societate
5253 0

Un pacient diagnosticat cu AVC ischemic acut din cauza trombozei de arteră bazilară a primit o nouă șansă la viață, datorită intervenției rapide a medicilor specialiști de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU).

Pacientul P. T. a ajuns în Departamentul de Primiri Urgențe în stare extrem de gravă, cu dereglări de motilitate atît pe partea stîngă, cît și pe partea dreaptă, dereglări de conștiință și ale funcțiilor vitale, conform statisticelor mondiale cu o șansă de supravețuire de doar 15%, transmite Noi.md.

Însă, datorită faptului că s-a adresat în fereastra terapeutică de timp în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat și a reușitei procedurii de revascularizare intervențională - trombectomie mecanică, obținîndu-se un scor excelent de repermeabilizare și a profesionalismului echipei de specialiști, medici neurologi intervenționiști din cadrul Laboratorului de Medicină Intervențională de la IMU, la moment, pacientul s-a restabilit, în proporție de 90%.

Investigațiile ulterioare au demonstrat recuperarea structurală și funcțională a zonei de creier aflate la risc din cauza ocluziei vasului.

Ocluzia arterei bazilarere, una dintre cele mai importante artere ale corpului uman, prezintă aproximativ 1% din toate accidentele vasculare cerebrale.


Artera bazilară este un vas vital care contribuie la circulația cerebrală posterioară. Arterele vertebrale se unesc cu artera bazilară pentru a forma sistemul vertebrobazilar, care furnizează sînge spre trunchiul cerebral - o formațiune cerebrală extrem de importantă responsabilă pentru multe funcții vitale, cum ar fi respirația, conștiința, tensiunea arterială, ritmul cardiac, etc. Are un diametru mediu de 3 pînă la 4 milimetri și prezintă cca 20 de artere perforante mai mici, ușor de traumat la tentativele de revascularizare.

Rata mortalității pacienților cu tromboză de arteră bazilară este mai mare de 85%, scăzînd pînă la 40% la pacienții la care s-a reușit recanalizarea.

Costurile financiare în sumă de 128 mii lei, au fost, integral, acoperite de către CNAM.

11
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав