X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

A fost publicată decizia motivată de anulare a concursului pentru șefia PG

13 mar. 08:32   Societate
3034 0

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat decizia motivată de anulare a concursului pentru funcția de procuror general, după ce au apărut bănuieli că acesta a fost viciat.

În hotărîrea motivată, care se întinde pe 14 pagini, sînt prezentate argumente potrivit cărora actualul șef interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu, a fost subapreciat de către evaluatorul Olesea Vîrlan, motiv care a și dus la anularea concursului. Mai mult, argumentele Olesei Vîrlan au fost vădit neclare și fără nicio justificare, potrivit deciziei motivate a CSP, informează tv8.

Documentul subliniază în urma analizei fișei evaluatorului Olesea Vîrlan în privința candidatului Ion Munteanu, s-a stabilit o discrepanța majoră dintre punctajele acordate pe criterii. Fosta membră a CSP, care i-a acordat lui Munteanu un total de 3,5 puncte, i-a dat acestuia nota 1 pentru integritate, etică și buna reputație, tot 1 pentru motivația de accedere în funcția de procuror general, iar capacitatea de analiză critică și comunicare publică i-a apreciat-o cu doar 2 puncte.

Membrii CSP au comparat fișele de evaluare cu notele acordate pe fiecare criteriu și argumentele în cazul fiecărui candidat. CSP susține că analiza a confirmat repetat evaluarea per criteriu lipsită de obiectivitate și fără fundament faptic și juridic a candidatului Ion Munteanu.

„Așadar, fiind supuse examinării diferențele dintre punctajul minim și maxim acordat fiecărui candidat în parte, s-a constatat faptul că doar în privința unuia dintre candidați, și anume doar în privința candidatului Munteanu Ion se atestă o discrepanță vădit disproporționată dintre limitele minime și maxime ale punctajului oferit – de 6 puncte, în comparație cu ceilalți candidați în privința cărora aceasta diferență constituie maxim 2,86 puncte, 2,23 puncte și, respectiv, 1,5 puncte”, potrivit deciziei motivate.


Decizia motivată subliniază că în aceste circumstanțe și în lipsa unor argumentări justificative a punctajului acordat de către Olesea Munteanu, rezultatele probei de interviu „au fost influențate inevitabil, în măsura în care ordinea calificării candidaților reliefată în baza mediei punctajului acordat de către ceilalți evaluatori, opt la număr, a fost inversată”.

„Circumstanțele stabilite, în special discrepanța majoră dintre punctajele acordate în privința unui candidat, fără o acoperire din perspectiva argumentării determină și sînt suficiente pentru a conchide asupra vicierii rezultatelor probelor de interviu și, pe cale de consecință, a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Mai mult, situația faptică constatată a anulat eforturile de bună-credință a membrilor Consiliului de a selecta și nominaliza candidatul la funcția de procuror general, bazate pe principiile meritocrației și egalității de tratament, ceea ce a ridicat dubii rezonabile de lipsă de corectitudine asupra evaluării din partea unui evaluator, fapt care a influențat determinant punctajul final calculat”, se menționează în hotărîrea motivată.

Reamintum că pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilora anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale, după ce membrul CSP Olesea Vîrlan nu a putut argumenta de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar.

5
5
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?