X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

149 de familii au investit zeci de mii de euro în apartamente, dar nu pot locui în ele

18 mai. 2023,, 10:16   Societate
4310 0

De aproape 10 ani, mai multe familii nu-și pot obține apartamentele, în care au investit zeci de mii de euro. Primăria nu vrea să le elibereze certificatul de urbanism pe motiv că blocurile au fost ridicate ilegal.

Blocurile au fost ridicate în 2014, povestesc oamenii, care au venit să protesteze pașnic la Primăria Chișinău. Ulterior, compania care s-a ocupat de lucrări a falimentat, fără să le mai dea în exploatare.

Clădirile cu 12, și respectiv 13 etaje, sînt, practic, gata din banii proprietarilor. Ca să intre mai repede în posesia locuințelor, cele 149 de familii au investit chiar și în lucrările adiționale.

„Din banii noștri am construit un gard, am făcut foișoare. Eu nu înțeleg de ce primăria nu ne merge în întîmpinare să ne dea un act permisiv”, spun oamenii.

Deși sînt siguri că toate actele sînt în regulă, de aproape cinci luni nu pot obține certificatul de urbanism de la Direcția Arhitectură, transmite tv8.md.


„Am lucrat 7 ani în Italia ca să vin să-mi iau un apartament aici. Umblăm pe drumuri patru luni. În apartamentul meu, este și lumină, și tencuială, și ferestre. Numai să pun o ușă la intrare și mă pot apuca de reparație”, spune o femeie, care a investit în locuință aproximativ 70 de mii de euro.

Păgubașii au mers la ședința Consiliului Municipal. Administratoarea de insolvabilitate a ținut un discurs în fața consilierilor, însă aceștia nu păreau interesați de subiect, majoritatea se uitau în telefoane.

Spre finalul discursului, un consilier de la Platforma DA a redirecționat-o la autoritățile centrale, deoarece construcțiile ar fi fost ridicate ilegal, sub egida echipei de la primărie de acum aproape 10 ani.

„O construcție ilegală, de aceea noi nu o să putem elibera un act ilegal. Locatarii și dvs. trebuia să fiți responsabili, să verificați dacă construcția merge legal sau ilegal”, a declarat consilier platforma DA, Ion Macovei.

„Cetățeanul știe că există un organ de supraveghere a construcțiilor și în cazul în care va încălca regulamentul va fi penalizat, sancționat sau suspendate lucrările”, a spus administratoarea de insolvabilitate a blocului, Irina Silvestru.

Oamenii spun că s-au adresat Guvernului, dar li s-a răspuns că eliberarea certificatului de urbanism nu ține de competența Executivului.

Nici responsabilii de la Ministerul Infrastructurii nu au comentat, deocamdată, situația.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?