Transnistria stiri: 1326
Eurovision stiri: 494

Festivalul ”Mărțișor-2023” va fi inaugurat astăzi în Chișinău

1 mar. 2023,, 13:29   Showbiz
2903 0

La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va fi inaugurat astăzi, la ora 18.00, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția a 57-a, informează moldpres.

Vor evolua artiștii Mariana Bulicanu, Dumitru Mîțu, Adriana Babin, Dan-Iulian Druțac, Ion Curteanu, Călin Matei, Cezar Moldovanu și Corala "Vocile Primăverii" a Liceului Teoretic „Ion Creangă”, dirijor - Mădălina Ganea.

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor - Mihail Agafiţa, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dirijor - Vladimir Andrieș și Orchestra Simfonică a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, dirijor - Valeriu Patic.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că aceasta este prima ediție a festivalului după pandemie. Potrivit oficialului, la festival vor fi prezentate 42 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea ministerului, dintre care 17 spectacole la Chișinău și 25 de concerte în teritoriu. La ediția curentă a festivalului vor participa artiști din opt țări: Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Spania, SUA, România și R. Moldova.

La rîndul său, directorul Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a spus că pe 2 martie, la 18.00, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul ”Lăutarii tradițional”, pe 3 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii altfel” și pe 4 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii lui Botgros” și „Lupii lui Caleancea”. Toate cele trei concerte vor fi susținute de Orchestra de muzică populară ”Lăutarii” și sînt prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a maestrului Nicolae Botgros.


Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformînd Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?