X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Cîntăreața Olga Ciolacu își sărbătorește ziua de naștere

10 oct. 2022,, 16:33   Showbiz
3340 0

Cîntăreața de muzică ușoară și populară Olga Ciolacu, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează Moldpres.

S-a născut la 10 octombrie 1949, în satul Lozova, raionul Strășeni. În 1967, a absolvit Școala medie nr.1 din Chișinău, patru ani studiază regia la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” și în 1971, după absolvire, este angajată în funcția de conducător artistic la Casa de Cultură din Hîncești. Concomitent, activează ca solistă în Ansamblul vocal-instrumental “Ritm”, apoi în Ansamblul de cîntece și dansuri populare “Andrieș”. Susține turnee la festivalurile folclorice din Finlanda și Suedia.

Din octombrie 1973 pînă în august 1977 este angajată la Televiziunea din Chișinău în calitate de regizor, paralel continuă să cînte în Ansamblul de muzică populară “Tinerețea” de la Centrul Republican al Tineretului din Chișinău. În 1977, este solistă-vocalistă a Ansamblului de cîntece și dansuri țigănești, condus de Boris Filipciuc, iar în 1980-1982 – solistă a Orchestrei de muzică populară “Fluieraș”, condusă de Serghei Lunchevici.

În 1982, este angajată în calitate de solistă-vocalistă în Orchestra Radioteleviziunii din Chișinău, în care activează timp de 22 de ani. În acest răstimp, Olga Ciolacu lansează și înregistrează în fondul muzical al RadioTeleviziunii peste 300 de cîntece ale compozitorilor Constantin Rusnac, Eugen Doga, Tudor Chiriac, Mircea Oțel, Petru și Ion-Aldea Teodorovici, Yan Raiburg, Gheorghe Banariuc, Oleg Baraliuc pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Ianoș Țurcanu ș.a. A colaborat alături de Nicolae Sulac cu Orchestra “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

O bună parte din cîntecele populare, intrate în fondul de aur al Radioteleviziunii din Chișinău, le-a înregistrat cu Orchestra “Folclor”, dirijată de Petre Neamțu și Orchestra “Mugurel”, condusă de Ion Dascal. În același timp, este protagonista mai multor filme muzicale: “Monolog”, “Elegie de toamnă”, ”Trec zîmbind prin anotimpuri”, “Femeia îndrăgostită”, “Sărut mîna, doamnă”, “Ce rară sărbătoare-i viața” ș.a.


La 15 iulie 1994, fondează primul Teatru de Varietăți din R. Moldova. Aici și-au început cariera artistică mai mulți discipoli ai Olgăi Ciolacu: Vitalie Dani, Anișoara Puică, Nelly Ciobanu, Irina și Anatol Bivol, Janet Erhan, Carolina Prepeliță ș.a. Olga Ciolacu a editat 12 casete audio, șapte DVD-uri și opt CD-uri cu muzică ușoară, populară și romanțe.

În 1988, cîntăreața Olga Ciolacu a fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă Emerită din RSSM”, în 1993 – cu Medalia ”Meritul Civic”, în 1999 – cu Ordinul ”Gloria Muncii”, în 2009 – cu titlul onorific ”Artistă a Poporului din R. Moldova” și în 2018 – cu ”Ordinul Republicii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?