Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Actorul Ion Grosu, la o frumoasă aniversare

12 ian. 13:45   Showbiz
2968 0

Actorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Ion Grosu, Artist Emerit, a împlinit astăzi 55 de ani.

S-a născut în 1969 în satul Buțeni, raionul Hâncești. A absolvit Școala medie din satul natal (1976-1986) și Institutul de Arte „G. Musicescu”, Facultatea Artă Teatrală, specialitatea regie și măiestria actorului, în clasa profesorilor Boris Șevciuc, Vladimir Cobasnean și Ilarion Stihii (1989-1994).

Și-a început activitatea de creație încă pe când era student. În 1992, Vladimir Cobasnean l-a luat ca actor la Teatrul etno-folcloric „Ion Creangă” din capitală. În 1994, este angajat la Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale”, în calitate de actor. Începând cu anul 1995, împreună cu Teatrul „Satiricus”, a cutreierat aproape toată Europa (a efectuat turnee în peste 25 de țări), dar au fost și la Bagdad, Irak, cu câteva spectacole.

Este cunoscut publicului prin rolurile din spectacolele: Moulineaux în „Doctor de femei” de Georges Feydeau, Henry Perkins în „Banii, banii sau borsetka” de Ray Cooney, Duhul în „Hamlet” de William Shakespeare, Antonio în „Hoțul” de Dario Fo, Fiodor Iakovlevici Revunov Karaulov în „Nunta” de A. P. Cehov, Grigori Stepanovici Smirnov în „Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov, Dragomir în „Năpasta”, Iancu Pampon în „D'ale carnavalului” și Dandanache în „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, Koroviev în „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov, Procopiu în „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, Mihai Vasilievici în „Casa” de Maxim Gorki, Artemii Filipovici Zemlianika în „Revizorul” de Nikolai Gogol, etc. Ultima sa realizare este în cadrul spectacolului ”Apostolii” de Liviu Rebreanu în regia lui Dan Tudor (București).

Solicitat de Moldpres, directorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Alexandru Grecu, a menționat că fiecare rol realizat de actorul Ion Grosu are personalitate, el joacă inspirat în rolurile secundare, la fel ca și în cele de prim plan, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar și cele lejere, în ipostaze comice, în care se simte în largul său, improvizând cu mult haz și savoare. De asemenea, s-a produs în filme artistice de scurt metraj, în emisiuni și spectacole radiofonice și televizate, în special, în cele de divertisment.


Ion Grosu a jucat circa 50 de roluri în teatru și patru în film. În 2010 a fost distins cu titlul onorific „Artist Emerit”. Este laureat al Festivalului tinerelor talente (1993), pentru rolul lui Pepelea din spectacolul „Arvinte și Pepelea” de Vasile Alecsandri.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?