Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Poți „fugi” de îmbătrînire pe o bicicletă

30 apr. 2023,, 03:00   Sănătate
2560 0

Oamenii de știință britanici susțin că mersul cu bicicleta încetinește îmbătrînirea corpului și a minții.

Judecînd după rezultatele testelor, iubitorii în vîrstă de astfel de petreceri mai tineri din punct de vedere fizic decît semenii lor, informează Noi.md cu referire la ziaruldeiasi.ro.

Studiul a implicat 81 de bărbați și 41 de femei cu vîrsta cuprinsă între 55 și 79 de ani. Toți fiind pasionați de mersul cu bicicleta.

Oamenii de știință au efectuat o serie de teste, verificînd activitatea inimii și plămînilor subiecților experimentali, rezistența oaselor, forța musculară, reflexele și abilitățile mentale. Cercetătorii au descoperit că voluntarii mai în vîrstă erau la fel de puternici ca și cei mai tineri.

„Mersul pe bicicletă nu numai că menține mintea alertă, dar necesită și munca activă a multor sisteme cheie ale corpului, cum ar fi mușchii, inima și plămînii, iar acest lucru este necesar pentru a fi sănătos”, susține profesorul Norman Lazarus, de la King's College din Londra, care a adăugat că un stil de viață activ poate „cumpăra ani suplimentari de funcționalitate”.


Potrivit experților, o problemă uriașă atît a științei, cît și a societății moderne este că majoritatea oamenilor duc un stil de viață inactiv.

„Stilul de viață sedentar duce la probleme psihologice la orice vîrstă”, a spus cercetătorul de la King's College din Londra, Ross Pollock. „De aici și dificultatea de a determina cît de multă deteriorare a funcțiilor corpului se datorează procesului natural de îmbătrînire și cît de mult este rezultatul unei combinații a efectelor îmbătrînirii și a activității scăzute”, a explicat el.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, printre europeni, lipsa activității fizice este de două ori mai probabil să provoace decese decît obezitatea.

Potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană Clinical Nutrition, în fiecare an aproximativ 600.000 de oameni din Europa mor din cauza unor boli asociate în mod specific cu lipsa de activitate fizică. În același timp, jumătate din mulți oameni mor din cauza bolilor asociate cu obezitatea - aproximativ 300 de mii. Potrivit oamenilor de știință, o plimbare zilnică de 20 de minute în ritm rapid este cea mai bună prevenire a bolilor cauzate de un stil de viață sedentar.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?