X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Înfometarea s-a dovedit a fi folositoare în lupta împotriva infecțiilor

4 ian. 2023,, 02:30   Sănătate
2453 0

Cercetătorii canadieni au arătat în experimentele pe șoareci că limitarea consumului de alimente poate fi utilă organismului atunci cînd în el se dezvoltă infecții bacteriene. Lucrarea oamenilor de știință este publicată în revista PLOS Pathogens.

Pierderea poftei de mîncare este un simptom răspîndit în bolile infecțioase. Cu toate acestea, nu este clar dacă înfometarea protejează împotriva infecțiilor sau, dimpotrivă, crește expunerea la acestea.

În noul studiu, oamenii de știință de la Universitatea din British Columbia au forțat șoareci să se înfometeze timp de 48 de ore înainte de infectarea cu bacteria Salmonella enterica — unul din principalii agenți patogeni ai salmonelozei. S-a dovedit că șoarecii care au fost lipsiți de hrană au redus semnificativ simptomele infecției în comparație cu cei "bine hrăniți", în special, a dispărut practic inflamația și deteriorarea țesuturilor intestinale.

Cînd acești subiecți au fost hrăniți, s-a dovedit că numărul de salmonella din organismul lor a crescut dramatic. Rezultate similare au fost observate în experimentele cu bacteriile Campylobacter jejuni.

Potrivit oamenilor de știință, studiul lor arată că înfometarea terapeutică sau restricția calorică a alimentelor permite de a lupta împotriva bolilor intestinale infecțioase (posibil și a celor neinfecțioase).


4
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?