X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 187
Transnistria stiri: 1459

Valeriu Demidețchi: „Cetățenii Moldovei și-au pierdut încrederea în Curtea Constituțională”

29 iul. 14:00   Politică
5 ore in urma 2188 0

Cetățenii Moldovei și-au pierdut încrederea în Curtea Constituțională după ce aceasta a adoptat o serie de decizii controversate, unele dintre care au fost ulterior anulate chiar de CC.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Valeriu Demidețchi, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că în țara noastră nimeni nu poartă nici o responsabilitate pentru aceste încălcări.

Valeriu Demidețchi a amintit că anterior Moldova era probabil singura țară în care deciziile Curții Constituționale erau luate cu viteza unei „imprimante nebune”, practic într-o jumătate de oră.

„Acum, Curtea Constituțională are nevoie uneori de cîteva zile, cîteva luni pe diferite probleme, în timp ce înainte lua decizii cu o viteză amețitoare, inclusiv cu privire la legalitatea guvernului lui Vladimir Filat, ilegalitatea alianței Dodon-Sandu și așa mai departe”, a spus jurnalistul.


De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că deciziile Curții Constituționale sînt definitive și nu pot fi atacate, dar a existat un caz în care Curtea Constituțională a Moldovei și-a anulat propria decizie o săptămînă mai tîrziu.

„După aceea, încrederea mea în Curtea Constituțională, ca a oricărui cetățean normal care gîndește, a explodat. Acum îmi dau seama că Curtea Constituțională este o structură în care poți negocis”, a declarat Valeriu Demidețchi.

Jurnalistul a amintit, de asemenea, alte cazuri în care Curtea Constituțională a anulat decizia parlamentului privind alegerea președintelui de către organul legislativ suprem și a revenit la alegerea șefului statului de către popor, a luat o decizie ciudată privind redenumirea limbii de stat.

„În loc să găsim un consens în societate, o soluție care să convină tuturor, de dragul sosirii unora la putere, îndepărtînduj-i pe alții de la putere, de dragul intereselor personale, am transformat această Constituție într-o femeie care este plăcută din toate punctele de vedere. Fiecare o interpretează cum vrea”, și-a exprimat el părerea de rău.

De menționat faptul că astăzi, 29 iulie, este Ziua Constituției Republicii Moldova. Legea supremă a țării a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994, publicată în Monitorul Oficial la 12 august și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

8
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав