Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

La Washington are loc summitul jubiliar al NATO

10 iul. 18:00   Politică
3178 0

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, se află într-o vizită de lucru în SUA, unde, la invitația Secretarului de Stat al SUA, Anthony Blinken, participă la un șir de evenimente în cadrul summitului NATO de la Washington.

În special, diplomatul moldovean participă la ceremoniile dedicate celei de-a 75-a aniversări a creării Alianței Nord-Atlantice. Acolo, el va susține un discurs în cadrul Forumului Parteneriatului NATO.

De asemenea, Mihail Popșoi va avea un șir de întrevederi cu colegi și oficiali din țările membre și partenere NATO.

Conform Ministerului moldovean de Externe, în cadrul discuțiilor, viceprim-ministrul va reitera interesul Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradițional și de încredere cu Alianța Nord-Atlantică.

Totodată, Mihail Popșoi va sublinia importanța promovării reformelor democratice în domeniul durabilității naționale, în contextul evoluției mediului internațional de securitate, expus în special crizelor geopolitice din regiune și din lume.


În 2024, Republica Moldova va marca 30 de ani de la stabilirea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică și 10 ani de la începutul participării Moldovei la operațiunea de menținere a păcii KFOR în Kosovo.

De menționat că la Washington a avut loc un eveniment solemn cu ocazia aniversării a 75 de ani de la crearea NATO, organizat de președintele SUA, Joe Biden.

Evenimentul a avut loc în Andrew Mellon Hall, unde la 4 aprilie 1949 a avut loc semnarea Tratatului Atlanticului de Nord, care a instituit NATO.

Alături de ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, și de alți oficiali, la eveniment a luat parte și ministrul azer de Externe, Ceyhun Bayramov.

Este de remarcat faptul că, în general, pe lîngă șefii celor 32 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, la summitul aniversar NATO s-au prezentat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski; președintele Consiliului European, Charles Michel; șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida; prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Lacson; președintele Coreei de Sud, Yun Seok-yol și mulți alți oficiali.

În mod notabil, actualul summit NATO va fi primul pentru Suedia în calitate de membru NATO și ultimul pentru Jens Stoltenberg în calitate de secretar general al Alianței. El va fi succedat la 1 octombrie de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?