X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4154

Stoianoglo: „Adevărata apreciere a reformelor ar trebui să vină din partea cetățenilor simpli, nu a politicienilor”

12 sep. 05:30   Politică
8 ore in urma 2282 0

Principala apreciere a reformelor realizate în Republica Moldova ar trebui să vină din partea beneficiarilor acestora – a cetățenilor dimpli, nu a politicienilor, iar faptul că o reformă primește sprijin extern nu înseamnă automat că este o veritabilă reformă pro-europeană.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general și candidat la președinția Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, relatează Noi.md

Potrivit lui, dacă Ambasadorul Mažeiks afirmă că rezultatele reformelor în justiția moldovenească au depășit așteptările, atunci apare fireasca întrebare: așteptările cui?

”Ale celor care continuă să se confrunte cu injustiția? Ale celor achitați după ani de persecuții, procese ruinante și suferințe personale? Sau poate acestea sînt așteptările cercurilor politice, pentru care așa-zisa „reformă” nu e decît un instrument de răfuială cu oponenții puterii și un pretext pentru atragerea fondurilor în sprijinul „reformatorilor”?”, s-a întrebat Stoianoglo.

El a subliniat că reformele reale nu se măsoară prin declarații politice și rapoarte frumos împachetate. Ele se reflectă în indicatori concreți: realizarea angajamentelor asumate, încrederea publicului în justiție și procuratură, reducerea condamnărilor nedrepte și, cel mai important, în diminuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului, confirmate la Strasbourg.


”Dacă vedem în continuare achitări în masă pe baza dosarelor fabricate și numeroase plîngeri la CEDO, despre ce succes putem vorbi?”, a menționat fostul procuror general și candidat la președinția Republicii Moldova.

El a subliniat că o reformă veritabilă începe prin asumarea responsabilității față de fiecare persoană și fiecare destin distrus. Prin restabilirea tăcută și meticuloasă a justiției. Iar pînă acolo mai avem mult de muncit.

”Sper, totuși, că aceasta este o opinie personală a domnului Ambasador și nu una exprimată în plină campanie electorală în sprijinul actualei puteri. Or, este bine cunoscut faptul că în cancelariile europene, dar și printre cetățenii Republicii Moldova, evaluările sînt mult mai realiste și sumbre în acest sens”, a spus Alexandr Stoianoglo.

În opinia sa, adevărata apreciere ar trebui să vină din partea beneficiarilor actului justiției, a cetățeanului simplu și nu din partea politicului.
Cu ce notă va fi apreciată reușita reformei justiției? Depinde de auditul riguros al milioanelor cheltuite în numele acestor reforme. Mai ales că, cei care au aprobat sau au semnat pentru aceste cheltuieli sînt adesea în conflict de interese, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra obiectivității procesului. Or, faptul că această reformă primește sprijin extern nu înseamnă automat că este o veritabilă reformă pro-europeană”, a menționat el în concluzie.

42
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав