Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Consiliul Europei vine cu o nouă cerere către Chișinău

16 iul. 14:14   Politică
5 ore in urma 2795 0

The Council of Europe’s Access Info Group (AIG), un grup independent de experți creat pentru a monitoriza conformitatea cu Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, primul instrument juridic internațional obligatoriu de recunoaștere a dreptului de acces la documente oficiale oferit autorităților publice, a publicat marți primul său raport de evaluare privind 11 state: Bosnia și Herțegovina, Estonia, Finlanda, Ungaria, Islanda, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Suedia și Ucraina, dar și Republica Moldova.

Legea privind accesul la informații de interes public, recent adoptată, se aplică celei mai largi categorii de autorități publice acoperite de convenție și informațiilor pe care acestea le dețin. Cu toate astea, în absența informațiilor relevante, AIG nu a tras concluzii cu privire la aceea dacă excluderea informațiilor de mediu din domeniul de aplicare al legii și reglementarea sa specială prin reglementări guvernamentale este conformă cu Convenția.

În Republica Moldova, dreptul de acces la informațiile deținute de autoritățile publice la cerere este garantat fără discriminare și cu respectarea convenției, care nu face nicio distincție între jurnaliști și alte persoane.

AIG a constatat că limitările dreptului de acces prevăzute de lege respectă temeiurile limitării dreptului de acces cu cele 11 interese enumerate de convenție și principiul său de bază conform căruia refuzurile de acces ar trebui evaluate dacă interesul public în accesarea informațiilor solicitate depășește interesele protejate de limitări.

Anumite limitări ale accesului la informații care constituie secrete de stat, bancare sau medicale pot fi de natură interpretabilă și chiar absolute. AIG, prin urmare, încurajează Republica Moldova să aplice în aceste cazuri prevederile legii care impun o evaluare a interesului public în dezvăluirea informațiilor și să se asigure că utilizarea restricțiilor absolute de acces la documentele oficiale este păstrată la un minim în conformitate cu convenția.


Legea privind accesul la informațiile de interes public respectă cerințele și obligațiile convenției privind procesarea cererilor de acces la documentele oficiale, formele în care se acordă accesul și tarifele de acces.

Republica Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale la 2 septembrie 2026. Convenția a intrat în vigoare în țară la 1 decembrie 2020.

Textul spune: Convenția permite fiecărei părți să limiteze dreptul de acces la documentele oficiale, atîta timp cît limitările sînt stabilite cu precizie de lege, sînt necesare într-o societate democratică și sînt proporționale cu scopul de a proteja 11 interese împotriva vătămării: a) securitatea națională; apărare și relații internaționale; b) siguranța publică; c) prevenirea, investigarea și urmărirea penală a activităților infracționale; d) cercetări disciplinare; e) inspecția, controlul și supravegherea de către autoritățile publice; f) confidențialitate și alte interese private legitime; g) interese comerciale și alte interese economice; h) politicile economice, monetare și valutare ale statului; i) egalitatea părților în procedurile judiciare și administrarea efectivă a justiției; j) mediu; sau k) deliberările în cadrul sau între autoritățile publice cu privire la examinarea unei chestiuni. Statele în cauză pot declara, de asemenea, că printre posibilele limitări va fi inclusă și comunicarea cu șeful de stat.

Textul complet al concluziilor AIG poate fi accesat aici.

3
0
1
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?