X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4129

Republica Moldova va avea o nouă misiune diplomatică în Kazahstan

28 aug. 13:15   Politică
11 ore in urma 1141 0

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, deschiderea unei noi misiuni diplomatice a Republicii Moldova în Republica Kazahstan, cu sediul la Astana.

Noua ambasadă va asigura o prezență diplomatică mai extinsă a țării noastre în această regiune și va facilita stabilirea relațiilor, prin intermediul acestei țări, cu alte state din Asia Centrală.

„Kazahstanul reprezintă o putere regională cu un potențial important economic și comercial, cu resurse energetice mari și cu o comunitate extinsă de moldoveni. Vrem să consolidăm aceasta relație și să putem reprezenta mai bine interesele țării noastre în Asia Centrală, în general, și în Kazahstan, în particular,” a declarat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe.

În 2023, Kazahstan a înregistrat un PIB-ul de circa $260 miliarde, cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent, și o creștere economică de 3,2%. Țara reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice. În prezent, Kazahstanul depune eforturi pentru a-și diversifica portofoliul comercial, în special în statele din UE sau din imediata apropiere a UE. În acest context, Republica Moldova poate exploata potențialul de import al Kazahstanului, concomitent cu atragerea investițiilor companiilor private din această țară. Astfel, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan va contribui la valorificarea potențialului de cooperare economică, comercială și investițională cu această țară. De asemenea, misiunea va facilita un dialog mai dinamic la nivel politic, va susține cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și va deschide noi oportunități pentru investiții. Totodată, ambasada va oferi sprijin comunității moldovenești din Kazahstan, care numără peste 20.000 de persoane.

Deschiderea Ambasadei în Astana face parte din acțiunea de extindere a rețelei diplomatice consulare a Republicii Moldova, fiind inclusă în Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2025-2027.

6
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав