X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1420

PSRM contestă la Curtea Constituțională " dreptul Guvernului de a adopta decizii secrete și a efectua privatizări ilegale"

16 aug. 15:42   Politică
7 ore in urma 2227 0

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, s-a adresat la Curtea Constituțională cu două sesizări privind controlul constituționalității amendamentelor la Legea Guvernului și la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, anunță Noi.md

Potrivit lui, amendamentele la Legea Guvernului, adoptate de majoritatea parlamentară PAS în două lecturi, permit puterii executive să adopte hotărîri protocolare, ceea ce nu este prevăzut în Constituția Republicii Moldova.

"Astfel, Guvernul a obținut dreptul de a aproba decizii importante în regim secret, fără dezbateri publice și fără publicarea lor oficială, încălcînd principiul transparenței.Autorii acestor amendamente sînt deputații PAS, și nu Guvernul, ceea ce constituie de asemenea o încălcare a procedurii", a subliniat deputatul.

Potrivit lui Vlad Bătrîncea, proiectul a fost inregistrat în Parlament fără a avea dezbateri și expertiza anticorupție.

A doua sesizare către Curtea Constituțională se referă amendamentele la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.


"Este vorba despre inițiativa Guvernului, la baza căreia se află anume această decizie protocolară, adoptată în regim secret, fără dezbateri publice și consultări la nivel parlamentar, a menționat liderul fracțiunii BCS. Aceste amendamente la lege nici nu au fost publicate în „Monitorul Oficial”. Legea adoptată este o dovadă de protecționism față de un agent economic, fapt ce trebuie examinat de Curtea Constituțională”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit acestuia, documentul creează o mare amenințare pentru întreprinderile de stat, care fac parte din patrimoniul național, deoarece din Lista întreprinderilor nepasibile privatizării au fost excluse, în regim secret, mai multe obiecte de nivel strategic.

Vlad Bătrîncea a atras atenția asupra faptului că, "în urma modificărilor aduse acestor două legi, Guvernul a obținut instrumente suplimentare pentru gestionarea stării de urgență, care permit adoptarea de decizii protocolare fără dezbateri publice și fără a fi publicate oficial, ceea ce contravine Constituției Republicii Moldova.

31
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав