X 
Preşedintele stiri: 4167

Premierul luxemburghez, la Chișinău: ”Noi putem să împărtășim cele mai bune practici”

13 sep. 12:45   Politică
13 ore in urma 1840 0

Premierul Luxemburgului, Luc Frieden, a declarat că țara sa poate ajuta Republica Moldova în parcursul său european prin oferirea asistenței tehnice în domeniile statului de drept și legislației serviciilor financiare.

Înaltul oficial consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană este și despre modul de trai al oamenilor, de aceea moldovenii ar să descopere acest aspect. Astfel, Luc Frieden a menționat că a propus identificarea soluțiilor pentru a aduce mai mulți turiști și studenți din Republica Moldova în Luxemburg – aspect asupra căruia guvernele celor două țări vor lucra. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu prim-ministrul Dorin Recean pe 13 septembrie, la Chișinău.

Luc Frieden a fost întrebat cum va susține Luxemburgul parcursul european al Republicii Moldova și care sînt domeniile pe care vrea să pună accent.

„Cred că noi putem să sprijinim Moldova prin a face schimb de bune practici. Noi sîntem membri ai Uniunii Europene de la începutul ei, sîntem membru fondator al UE, deci putem să oferim, la solicitarea Moldovei, asistență tehnică către echipele prim-ministrului și Guvernului său pentru implementarea anumitor legi. Noi putem să împărtășim cele mai bune practici cînd vine vorba despre statul de drept sau legislația din serviciile financiare. Avem experiență în acest domeniu”, a răspuns oficialul.

Premierul luxemburghez a mai declarat că cetățenii țării noastre ar trebui să cunoască cum trăiesc europenii, întrucît Europa nu este doar despre implementarea legilor, ci și despre viețile oamenilor. Astfel, el a adăugat că echipele guvernamentale ale celor două țări vor coopera pentru a mări fluxul de turiști și studenți din Republica Moldova în Luxemburg.


„Nu este vorba doar despre aspecte tehnice de a elabora legi: Europa este despre oameni, viețile oamenilor. Voi trebuie să descoperiți cum noi trăim, cum trăim împreună, într-un mod armonios. Și de aceea este important ca oamenii să se întîlnească, să găsim modalități de creștere a fluxului de turiști între două țări. Și noi am vorbit despre modalități prin care putem să îmbunătățim acest lucru, în următorii ani. (…) În baza declarației pe care am semnat-o acum (Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la UE – n. r.), vom găsi modalități de a aprofunda acest lucru. Echipele noastre se cunosc mai bine și vom lucra împreună, în următoarele luni, pentru a aprofunda această relație”, a menționat el.

Precizăm că Republica Moldova este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. Țara noastră a început negocierile de aderare în data de 25 iunie 2024.

4
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав