X 
Cutremure stiri: 504

Emisiunea „Bună seara” - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu (LIVE TEXT)

25 feb. 2022,, 19:46   Politică
3977 2

20:40 // Ce vreți să le spuneți cetățenilor RM?

Sandu: Vreau să le spun că tot ce facem noi este pentru siguranța lor. Noi putem și sîntem puternici prin unitate, noi sîntem curajoși, pașnici, generoși și acest lucru îl apreciază și din țările UE. Nu noi am ales aceste crize, dar noi am făcut față acestor crize în trecut. Să nu ne lăsăm pradă fricii, minciunilor. Totul va fi bine!

20:33 // Este o acalmie în viața politică din RM. Este o acalmie firească sau una dinaintea furtunii?

Sandu: Toată lumea apreciază complexistatea momentului și asta cred că i-a motivat pe toți să elimine discursul de ură și să pună umărul să ajute. Există însă unii care încearcă să manipuleze. Am avut întîlnire și cu cei din parlament și cu reprezentanți ai celor din afara parlamentului. Am discutat propuneri concrete pe cum putem îmbunătăți mecanismele de ajutorare a refugiaților. Aceste partide au ideologii total diferite dar pe subiectul neccesității păstrării calmului în societate și pe subiectul ajutorării cetățenilor se întrezărește un consens, să vedem cît va ține acesta.

Nu v-au spus cum am putea să îmblînzim ursul?


Sandu: Ați văzut că fostul președinte al PSRM (Dodon) a spus că trebuie să învățăm din aceste lecții. Noi în toți acești ani am luptat pentru libertatea noastră, pentru dreptul de a protesta și de a spune ce crezi iar în continuare noi ne dorim o țară liberă care să arate așa cum decidem noi. Securitatea, libertatea noastră, democrația sînt lucruri foarte importante și le vom apăra.

20:27 // Cîți refugiați poate primi RM?

Sandu: Noi am estimat un număr de cîte zeci de mii, dar e clar că acest număr ar putea crește. Coordonă acțiunile noastre cu țările vecine. Am expediat o listă lungă de necesități și așteptăm să ajungă cît de curînd aceste ajutoare. Implicarea cetățenilor este extrem de importantă pentru că trebuie să distribuim aceste ajutoare.

20:25 // Aceste sancțiuni împotriva Rusiei din partea UE nu au nici un rezultat.

Sandu: Războiul este un lucru tragic și pentru ucraineni și pentru ruși. Tocmai de aceea sperăm că se va ajunge la o soluție repede pentru că fiecare oră înseamnă vieți pierdute.

Ce ați vrea să le spuneți acestor cetățeni?

Sandu: Siguranța cetățenilor noștri este pe primul plan și noi tot ce facem este să pornim de la acest prim obiectiv. Noi nu vedem premize pentru declanțarea pe teritoriul țării noastre a unui conflict militar. Îndemnul meu este să fim uniți, să nu fim speriați. Să fim alreți dar să știm că sîntem împreună și sîntem puternici.

20:20 // Guvernul a semnat un contract cu hidrocentrala de la Cuciurgan

Sandu: Această decizie vine în contextul creșterii anormale a prețurilor la gaze. Guvernul a considerat corect să mențină prețul actual de cumpărare a energiei electrice. Sper că la finele acestui contract vom ieși din această criză energetică și vom putea să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie electrică.

A fost o încercare de a ne cumpăra liniștea

Sandu: Noi chiar nu ne puteam permite să cumpărăm energia electrică la un preț de 30, 40 sau chiar 50%. Noi construim și alte posibilități, mai avem cîteva planuri de diversificare a resurselor energetice pentru că nu vrem să depindem de un singur furnizor. Peste cîțiva ani o să avem mai multe surse, pe moment este cea mai bună decizie pentru cetățenii noștri.

20:18 // Cu cine ați vorbit în ultimul timp? Ce asigurări vi s-au dat?

Sandu: Toată lumea ne susține, toată lumea încearcă să ne ajute. Săptămîna trecută am avut întîlniri cu mai mulți oficiali. Am discutat aseară cu președinta Comisiei UE, astăzi cu Președintele României, mîine ar trebui să vorbesc și cu alți lideri UE. Toată lumea spune că este aproape de noi, că ne va susține economic.

20:15 // Sandu: cei care nu sînt deacord că este război, au posibilitatea să vorbească cu acei refugiați și să alfe totul din prima sursă.

20:10 // Această neutralitate este una bună pentru RM?

Sandu: Neutralitatea este înscrisă în constituție. Neutralitatea a fost votată de cetățeni. Pentru noi este complicat, noi sîntem o țară neutăr și pașnică și sper să se țină cont de acest lucru. Cu toții ne dorim să trăim într-o lume în care războaiele nu mai sînt o obțiune. RM este o palmă de pămînt foarte frumoasă care ne-o dorim în continuare a noastră și pașnică.

Capul plecat sabia nu o taie?

Sandu: Noi sîntem oameni cu demnitate. Am condamnat în termenii cei mai fermi această agresiune. În același timp noi sîntem un stat vulnerabil. Ne asumăm aceste eșecuri, neajunsuri care s-au întîmplat în această perioadă și este foarte important să facem lucrurile mai bune de acum în colo.

20:07 // Criza prețurilor.

Sandu: Atunci cînd țara trece prin criză, atunci toată lumea trebuie să se solidarizeze. Guvernul este bine intenționat și vrea să construiască un mediu de afaceri corect. Cei care muncesc trebuie să plătească și impozite.

20:05 // O navă sub pavilion al RM a fost lovită de un obuz.

Sandu: Acest lucru este o rămășiță proastelor decizii a autorităților RM. Chiar dacă Parlamentul a schimbat legislația, deocamdată unele companii care sînt sub pavilion al RM. Nu știm nimic despre această navă și despre compania care o deține.

20:01 // Unele bănci schimbă cursul valutar, devalorizează hrivna?

Sandu: Din păcate mai sînt oameni care încearcă să cîștige bani pe nenorocirea acestor oameni. În cazul băncilor s-a discutat cu BNM. Eu cred că dincolo de ce pot face băncile centrale este responsabilitatea managementului băncilor. Acesta este un abuz să jefuiești acești oameni care s-au pomenit peste noapte în război. Pentru noi este un semna, ca cetățeni, cu cine trebuie să conlucrăm și unde trebuie să ne ținem banii. Aceste cazuri sînt singulare sper eu. În mare majoritate societatea a manifestat solidaritate.

20:00 // Sandu: Știu că în presă au apărut informații despre elicoptere. Aceste informații nu au fost confirmate. Pentru moment nu există informații care ar conduce la concluzia că acolo se pregătește ceva. Dar nu putem exclude că în stînga Nistrului există o armată străină și asta presupune un risc și motivul din care am cerut ca armata rusă să fie scoasă de pe teritoriul țării noastru.

Guvernul și biroul de reintegrare a fost ieri în acea zonă și sînt într-o comunicare permanentă. Este foarte important să ținem legătura și să dăm răspunsuri la întrebări.

19:56 // Ar putea în țară să intri și hoți?

Sandu: Actele se verifică, vedem mai multe femei și copii, inclusiv că în Ucraina se impune o interdicție de o anumită vîrstă să părăsească țara.

Spațiul aerian a fost închis pentru siguranța cetățenilor. Nu știm exact cît vom avea această situație.

Lucrurile se schimbă fulgerător. Ce trebuie să știm noi? Sîntem în siguranță, sau nu?

Sandu: Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Evident că există și scenarii proaste, nimeni nu poate să excludă în totalitate riscul unui scenariu prost pentru RM. Dar noi nu credem că există premize ca RM să fie impolicată în acțiuni militare. În cazul Ucrainei au existat avertizări foarte clare din partea serviciilor speciale străine. În cazul RM nu există aceste informații și asta este un argument în plus ca să spune că nu există premize.

19:55 // Sandu: Am făcut solicitări către instituțiile internaționale ca să primim ajutoare care să le putem oferi refugiaților. Avem deja în jur de 25 mii de cetățeni care au intrat în RM, o parte rămîn aici, o parte pleacă mai departe.

Au ce mînca? Au unde pune capul pe o pernă?

Sandu: Sînt oameni care vin la rude sau la prieteni, ei au nevoie de servicii de transport. Anumită asistență o primesc imediat. Sînt oameni care nu știu unde pleacă.

S-a îngrijit statul să facă fluxul mai fluent la vamă?

Sandu: Am suplimentat numărul celor care lucrează la poliția de frontieră și la vamă, am încercat să facem ca procesele să decurgă mai ușor. Există o tergiversare pe partea ucraineană, la noi este mai ușor. Ne așteptăm în continuare la un număr mare de cetățeni.

19:50 // Maia Sandu: Sînt lucruri extrem de îngrijorătoare pentru noi. Toată lumea își dorește securitate. Vedem un flux mare de oameni care încearcă să plece din Ucraina, aici autoritățile și cetățenii dau dovată de deschidere, înțelegere și solidaritate.

Nu am vorbit cu Vladimir Zelenski în aceste zile, noi facem ceea ce putem mai bine și anume să ajutăm refugiații.

Emisiunea „Bună seara” de la postul de televiziune Moldova1. Invitat - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав