X 
Preşedintele stiri: 4158

Ostalep, despre propaganda deputaților PAS în licee: „Aceasta este o încălcare a Constituției”

13 sep. 13:00   Politică
7 ore in urma 2447 1

Orice ideologie instituită ca ideologie a statului este interzisă de Constituție, iar campania în susținerea integrării europene desfășurată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate în liceele din capitală contravine prevederilor Codului Educației al Republicii Moldova.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, comentînd informația precum că deputații din partea partidului de guvernămînt vizitează diferite licee din capitală, iar în cadrul întîlnirilor cu elevii de clasa a XII-a le vorbesc despre singura cale corectă pentru țara noastră, în opinia lor, spre Europa, și susțin că de vină pentru toate problemele republicii este doar războiul Rusiei din Ucraina, relatează Noi.md.

Valeriu Ostalep a menționat că dacă președintele Partidului Comuniștilor, fostul președinte Vladimir Voronin, ar merge prin școli, ar face propagandă comunismului și ar speria copiii cu război, dacă părinții nu vor vota pentru el, UE s-ar da cu capul de gardul președinției.

„Dacă Dodon ar obliga miniștrii să facă propagandă socialismului, PAS și Sandu ar fi însoțiți de medici de la terapie intensivă. Dar PAS poate încălca toate legile și implica copii, școli și propagandă de război, toate la un loc. Iar UE consideră că acest lucru este perfect normal. Și da, opoziția ar fi trebuit să reamintească demult tuturor că orice ideologie ca ideologie de stat este interzisă de Constituție. De asemenea, o astfel de propagandă contravine prevederilor Codului Educației al Republicii Moldova”, a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

El a reamintit că, potrivit articolului 5 din Constituția Republicii Moldova „Democrația și pluralismul politic”, nici o ideologie nu poate fi instituita ca ideologie oficiala a statului.


După cum s-a anunțat anterior, deputații partidului de guvernămînt PAS vizitează diferite licee din capitală, iar în cadrul întîlnirilor cu elevii de clasa a XII-a, aceștia le vorbesc despre singura cale adevărată pentru țara noastră, în opinia lor, spre Europa și declară că de vină pentru toate problemele țării este doar războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Despre acest lucru au relatat pentru redacția Noi.md mai mulți părinți indignați, menționînd că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au avut miercuri discuții pe aceste teme cu elevii liceului Dmitri Cantemir din capitală, iar anterior au fost la alte cîteva licee.

Portalul Noi.md a solicitat opinia Ministerului Educației și Cercetării și conducerii liceelor cu privire la această problemă.

Însă o reacție din partea Direcției Educație, a Ministerului Educației și Cercetării și a conducerii liceelor deocamdată nu a parvenit.

Totodată, administrația liceului ”M. Grecu” din capitală a anunțat pentru portalul Noi.md că partidele politice nu au organizat întîlniri cu elevii săi.

Menționăm că anterior fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a subliniat că personalul didactic are obligația explicită de a nu desfășura și de a nu permite propaganda politică în procesul educațional, în unitățile de învățămînt, precum și de a nu implica elevii și studenții în acțiuni politice.
Fostul ministru atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică acest tip de activități în școli. Implicarea elevilor și profesorilor în activități politice, potrivit lui Corneliu Popovici, poate genera o serie de probleme grave.

”Consumă timp și energie care ar putea fi investite în activități didactice, avînd un impact negativ asupra calității actului educațional.” De asemenea, el avertizează că aceste acțiuni „constituie o încălcare a legislației în vigoare, ceea ce poate atrage sancțiuni legale atît pentru profesori, cît și pentru instituții”.

Pe lîngă aspectele legale, Popovici atrage atenția și asupra efectelor negative asupra mediului școlar: „Generează dezacorduri și conflicte între elevi, părinți și personalul didactic” și „Conduce la polarizare și la crearea unui climat de tensiune în comunitatea școlară”. Acesta subliniază și faptul că astfel de acțiuni „subminează și erodează încrederea părinților și elevilor în școală și în sistemul educațional”.

Corneliu Popovici avertizează că este esențial ca atît profesorii, cît și funcționarii din minister să respecte legea și să evite orice implicare politică în școli: „Este esențial ca elevii, profesorii și instituțiile de învățămînt să respecte principiile fundamentale ale educației și să evite implicarea în activități politice, pentru a asigura un mediu de învățare sigur, obiectiv și favorabil dezvoltării personale a elevilor.”

34
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав