Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Năstase: „Guvernul pregătește o bombă socială"

8 iul. 14:00   Politică
3844 0

Ex-ministrul Andrei Năstase afirmă că „Guvernul pregătește o bombă socială!

Tentativa prezintă o inițiativă legislativă care vizează anularea scutirilor la TVA pentru arenda terenurilor agricole, o inițiativă periculoasă cu consecințe economice și sociale extrem de negative și greu de estimat, o inițiativă care va nenoroci aproape 700 000 de oameni și va afecta și mai rău agricultura”.

Politicianul a remarcat că, prin proiectul pe care îl putem găsi pe portalul de consultare publică a actelor normative din Republica Moldova, PAS vrea să introducă cota de 20% TVA la arenda terenului agricol, transmite oficial.md.

„Avînd mai bine de 100 de facilități fiscale existente în prezent, cu o valoare anuală de cel puțin 20 de miliarde de lei, Guvernul PAS a decis să lupte cu agricultorii și micii proprietari de terenuri, sperînd să obțină de la bătrînii de la sate, care nu au capacitatea de a prelucra terenurile agricole și le dau în arendă, circa 120 milioane lei, sau aproximativ 0,6% din toate ratările înregistrate la buget de pe urma protejaților puterii.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că fiecare dintre cei 700 000 de oameni care au o bucățică de teren și îl dă în arendă pentru prelucrare, la o arendă de 1000 de lei va fi obligat să plătească statului cîte 167 de lei”, a explicat pretendentul la șefia statului.


Potrivit spuselor sale, „este o inițiativă aberantă, care va sărăci și mai mult populația din mediul rural, care nu va aduce bani prea mulți statului, dar va îmbogăți și mai mult cei cîțiva monopoliști care exportă producția agricolă și care are dreptul de restituire a TVA obținută de stat de la cei mai vulnerabili cetățeni. Adică statul colectează de la 700 000 de moldoveni de la țară TVA ca mai apoi să o transfere monopoliștilor beneficiari ai tuturor regimurilor. Nici regimul Plahotniuc nu a îndrăznit să facă așa ceva”.

„Avem un sector agricol nedezvoltat în care agenții economici care se zbat să modernizeze domeniul, prelucrează terenuri arendate in proporție de 85%. Potrivit estimărilor experților, există suprafețe de aproximativ 400 000 de hectare de terenuri neprelucrate, avem peste 7000 de hectare de teren erodate anual, totalul apropiindu-se de 900 000 de hectare, avem sate părăsite pentru că nu există facilități pentru tineri care să rămînă acasă să facă agricultură, iar acest Guvern își dorește să introducă TVA la arendă pentru a acumula la buget 120 de milioane de lei de la cei mai vulnerabili cetățeni.

Fac un apel către Premierul Recean, către Igor Grosu, șeful PAS și al Parlamentului, opriți imediat această bombă socială, înainte ca ea să explodeze. Retrageți această inițiativă legislativă! Este o măsură proastă, aberantă, care nu are decît efecte negative.

Nu puneți oamenii să plătească incompetența voastră. Nu puneți o povară fiscală injustă, neechitabilă, ca să mascați faptul că nu sînteți în stare să faceți politici publice care să aducă mai mulți bani la buget.

Guvernul nu trebuie să fie un un călău care să jupoaie oamenii.

Guvernul nu trebuie să trateze oamenii ca pe niște instrumente de făcut bani.

Pot fi aduși bani la buget dacă încurajezi și dezvolți agricultura competitivă, dacă creezi mecanisme atractive de arendare a terenurilor, încurajînd formele juridice de prelucrare a terenurilor, care optează pentru munca oficială, dacă stimulezi afacerile mici și mijlocii din agricultură și dacă reduci suprafețele părăsite sau erodate, întroducînd în circuitul agricol terenurile agricole abandonate, dar și încadrînd în sectorul formal persoanele ocupate în agricultură.

Nu trebuie aduși bani la buget punînd TVA pe arenda terenurilor aparținînd celor mai vulnerabile pături ale populației”, a menționat el.

Totodată, Andrei Năstase s-a adresat moldovenilor să acționeze civic „pînă cînd guvernarea va renunța definitiv la această propunere legislativă antisocială, inumană”.

„Guvernare PAS, Opriți TVA -ul la arendă!

Nu ne sărăciți și mai tare!

Guvernanți, decît să faceți rău, mai bine nu faceți nimic. Lăsați lucrurile așa cum sînt, pentru că mai mult stricați, decît îmbunătățiți, stricați și ce a fost făcut pînă la voi! Aduceți experți care să vă învețe ce trebuie să faceți, că altfel aruncați Moldova în aer cu bombele voastre sociale. Incompetența voastră a ajuns la cote maxime! Opriți totul. Opriți TVA-ul la arendă, acum pînă nu e prea tîrziu!

Nu mai forțați oamenii să iasă în stradă sau să plece din țară, așa cum peste 220 de mii au plecat deja în ultimii 4 ani sub guvernarea voastră”, a mai spus fostul ministru.

Autoritățile nu au comentat deocamdată aceasta informație.

26
3
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?