X 
Arşiţa stiri: 231
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4129

Lideri europeni transmit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova

27 aug. 14:23   Politică
5 ore in urma 1827 0

Cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a Zilei Independenței Republicii Moldova, lideri europeni și ambasadori acreditați în țara noastră au adresat mesaje de felicitare și susținere pentru cetățenii moldoveni. Oficialii și-au reconfirmat sprijinul față de parcursul european al R. Moldova

La 33 de ani de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, Republica Moldova are, astăzi, cele mai bune perspective de dezvoltare din istoria sa. Moldova este în plin proces de integrare europeană, iar, anul acesta, am început negocierile de aderare a țării la Uniunea Europeană”, a scris europarlamentarul român, Siegried Mureșan, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor moldoveni.

Astăzi sărbătorim Ziua Independenței Republicii Moldova. O zi pentru a onora călătoria extraordinară a unei țări care s-a eliberat de lanțurile sovietice. Și-a construit democrația și acum avansează constant pe drumul său european. Felicitări Moldova. Inimile noastre sînt cu tine”.


Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj de felicitare în limba de stat cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a evidențiat importanța aniversării și a precizat că „ziua Independenței aduce un nou sens în contextul negocierilor de aderare la UE. Moldova a demonstrat un spirit puternic și progrese semnificative în ultimele trei decenii.”

Mazeiks a menționat și referendumul privind aderarea la UE, care va fi un moment crucial pentru viitorul țării. „Moldovenii vor lua o decizie importantă care va influența parcursul țării pentru generațiile viitoare” a adăugat el.

În mesajul său, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a reafirmat angajamentul său de a sprijini Republica Moldova în drumul său spre integrarea europeană.

Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat în mesajul său că cetățenii Republicii Moldova sînt „parte a marii familii europene”. Liderul de la Cotroceni a adăugat că „continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la UE în obiectiv îndeplinit” și a asigurat că România va continua să ofere „sprijin strategic pe toate planurile” pentru Republica Moldova.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a adresat „calde urări de prosperitate și progres tuturor cetățenilor moldoveni de Ziua Independenței”.

În mesajul său, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța zilei de 27 august ca moment de reflecție asupra „succesiunii evenimentelor din urmă cu peste trei decenii, care au dus la recîștigarea drepturilor fostelor republici sovietice de a-și alege singure destinul”.

Ciucă a reafirmat că Bucureștiul este „alături de autoritățile de la Chișinău pe calea aderării la structurile europene”, considerînd integrarea în UE drept „singura garanție a dezvoltării și a bunăstării” pentru Estul continentului.

El a subliniat că România „sărbătorește această zi marcantă” alături de moldoveni și le urează „prosperitate și succes în parcursul lor european”.

Și premierul român Marcel Ciolacu a transmis felicitări și urări de bine tuturor cetățenilor moldoveni, reafirmînd angajamentul ferm al României în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.

Într-un mesaj publicat astăzi, Ciolacu a evidențiat legăturile culturale și istorice strînse între cele două țări, afirmînd că România dorește pentru Republica Moldova un viitor „sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene.”

1
0
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав