X 
Cutremure stiri: 504

Ion Chicu: Voi asigura restabilirea indexării pensiilor la valoarea inflației ©

11 oct. 09:00   Politică
4 ore in urma 2064 0

În calitate de președinte, prin intermediul dreptului la inițiativă legislativă, voi asigura restabilirea indexării pensiilor la valoarea inflației.

Asigurările au fost date de candidatul PDCM la funcția de președinte, Ion Chicu, în cadrul dezbaterii electorale, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit lui Chicu, în anul 2023, în raport cu pensionarii a fost comisă o nedreptate, indexarea pensiilor fiind de 15%, în condițiile unei inflații de 30%. Chicu promite restabilirea sumei restante pentru pensionari și dă asigurări că în calitate de președinte va veni în Parlament cu inițiative legislative menite să crească nivelul de trai al cetățenilor.

Candidatul PDCM la șefia țării spune că prioritatea sa în calitate de președinte va fi protecția socială a cetățenilor, în condițiile în care peste 750 de mii de persoane sunt dependente de plățile sociale, prin pensii, alocații sociale și indemnizații. Ion Chicu spune că printr-o inițiativă legislativă propusă deputaților spre aprobare, va asigura anularea reformei Restart și restabilirea indexării pensiilor la valoarea inflației.

„Este de datoria statului să se asigure că acești cetățeni duc o viață decentă. În primul rând, trebuie restabilite cele 15% de la indexare, pe care actuala guvernare în 2023 nu le-a dat pensionarilor. Atunci inflația a fost de 50%, iar indexarea de doar 15%. În al doilea rând, trebuie restabilită dreptatea pentru cetățenii care au muncit mulți ani în sovhozuri, colhozuri, ferme, și când au ajuns la vârsta de pensionare nu-și pot confirma stagiul. Trebuie anulată anti-reforma din domeniul asistenței sociale RESTART, în urma căreia 10 mii de persoane cu dizabilități severe au rămas în afara grijii statului. Este necesar să încurajăm activitatea persoanelor care au atins vârsta de pensionare, să activeze în câmpul muncii, pentru că avem deficit de forță de muncă”, a spus candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei la funcția de șef al statului, Ion Chicu.

Ion Chicu a criticat inițiativele guvernării de lichidare a unor instituții de învățământ și promite menținerea școlilor primare în localități. Chicu spune că este necesară reforma învățământului profesional tehnic pentru a asigura racordarea pieței muncii la oferta educațională.

„Dacă nu acordăm atenție la educație, va fi întuneric în țară. Închiderea școlilor înseamnă deschiderea pușcăriilor. Dacă statul nu asigură măcar o școală cu un ciclu primar în localități, acest stat nu este demn de cetățenii săi. Trebuie păstrată măcar o școală de ciclu primar în sat, trebuie dezvoltat învățământul profesional tehnic, pentru că nu mai avem cadre pentru economie și industrie. Președintele are în arsenalul său un instrument foarte important care se numește inițiativă legislativă și dacă știe cum să vină cu soluții la aceste probleme, se duce în fiecare zi în Parlament și roagă deputații să asigure restabilirea celor 15% indexare a pensiilor, pe care în 2023 în loc să o dea pensionarilor, au dat-o la salariile miniștrilor”, a mai spus Ion Chicu.

Ion Chicu spune că în calitate de ministru al finanțelor și prim-ministru a venit cu inițiative care au contribuit la creșterea calității vieții cetățenilor, menționând reforma fiscală și lansarea programului guvernamental Prima Casă.

„Am revenit în țară în ianuarie 2018, primul proiect pe care l-am inițiat la Ministerul Finanțelor a fost reducerea poverii fiscale pe salarii. Asta a însemnat impozite mai mici pentru angajații din economie, care a avut ca efect peste trei luni creșterea încasărilor la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale. Vreau să demontez o minciună crasă a actualei guvernări care spune că în 2020 indexarea pensiei a fost de 1%. Este un fals. În 2020, spre deosebire de 2024, am avut două etape de indexare a pensiilor, o dată la 1 aprilie și o dată la 1 octombrie” a explicat candidatul PCDM.

*Publicitate electorala / Partidul Politic "Partidul Dezvoltarii si Consolidarii Moldovei" , candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova Chicu Ion. Achitat conform contractului nr.1.04 din 04.10.2024, Mld Media SRL IDNO: 1003600012997

17
0
1
0
1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав