Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Grosu despre platforma de sprijin pentru Republica Moldova: un succes al guvernării

22 mar. 2022,, 07:29   Politică
2315 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, califică drept un succes al guvernării de la Chișinău platforma de sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Berlin la data de 5 aprilie.

Evenimentul organizat de Germania, Franța și România are menirea de a oferi asistență internațională Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina și a crizei refugiaților generată de războiul din Ucraina. Președintele Parlamentului spune că Republica Moldova va solicita tranșant comunității internaționale ajutor financiar sub formă de donații sau sub formă de credite preferențiale, notează IPN.

Potrivit șefului diplomației de la București, Bogdan Aurescu, România va co-organiza la data de 5 aprilie, la Berlin, alături de Franța și Germania o conferinţă internaţională menită să stimuleze sprijinul extern pentru Republica Moldova. Potrivit ministrului român de externe, în timpul conferinței se va face apel pentru donaţii din partea statelor membre UE, G7, a instituţiilor financiare internaţionale şi a altor state şi organizaţii. Președintele Parlamentului de la Chișinău recunoaște că țara noastră are nevoie de suportul comunității internaționale.

„A fost o muncă asiduă a Guvernului, Parlamentului și Președinției, Ministerului de Externe în raport cu acești avocați. Noi am ținut să le explicăm, dincolo de criza refugiaților, impactul economic, financiar, comercial, asupra Republicii Moldova. Din partea celor 3 țări a venit propunerea să fie organizată o platformă, o conferință unde să fie abordată problema Republicii Moldova. Este un succes pentru Republica Moldova. Noi venim cu estimări foarte clare, de ce avem nevoie. În special de donații avem nevoie, mai puțin de credite. Dar dacă vor fi credite, să fie într-un regim preferențial. Avem nevoie de deschiderea piețelor, pentru că piețele pe care le aveam cu Ucraina, Federația Rusă, Belarus, este clar că s-au întrerupt toate legăturile și încercăm să convingem partenerii europeni să-și deschidă piețele pentru produsele noastre”, a spus Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Șeful Legislativului dă asigurări că nu există suspiciuni care ar trăda o eventuală pregătire a regiunii transnistrene pentru a se implica militar în războiul din Ucraina. Igor Grosu le cere cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale pentru a nu cădea pradă știrilor false, menite să destabilizeze situația din Republica Moldova.

„La moment, nu există pericol de escaladare a conflictului pe teritoriul Republicii Moldova. Dar nu ne relaxăm, rămînem vigilenți. Avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova și depozitul de muniții, urmărim cu atenție ce se întîmplă în stînga Nistrului și informăm cetățenii de fiecare dată. Au existat mai multe știri false, inclusiv știrea privind instituțiile de învățămînt de acolo, de fiecare dată vom interveni și vom combate știrile false”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit oficialului, pe platforma de sprijin organizată la Berlin de Franța, Germania și România va fi abordat și subiectul securității militare, al securității energetice și cel al managementului frontierelor Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?