X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Bani pentru studiile copiilor diplomaților moldoveni: Ministerul Afacerilor Externe dă explicații

23 iul. 09:46   Politică
13 ore in urma 2449 1

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vine cu explicații, după ce deputații PAS au votat, în prima lectură, mai multe modificări la legea privind serviciul diplomatic, printre care și faptul că diplomații care au copii de pînă la 23 de ani vor primi 700 de euro lunar pentru studiile acestora.

Potrivit MAE, copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățămînt alternative au costuri prohibitive.

"În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal.

Practica propusă de proiect este una pe larg răspîndită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina. În cazul Republicii Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii, care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățămînt (învățămîntul obligatoriu).

De asemenea, suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună. De ea vor benefica doar copiii care nu depășesc vîrsta de 18 ani și care vor avea această necesitate, în baza unor documente justificative/confirmative, în condițiile stabilite de Guvern", notează Noi.md cu referire la unimedia.


Amintim că deputații PAS au votat în prima lectură mai multe modificări la legea privind serviciul diplomatic. „Îmbunătățiri”, cum se arată într-un comunicat al Parlamentului, în care nu se menționează articolul care a stîrnit un val de nemulțumiri și anume că diplomații care au copii de pînă la 23 de ani vor primi 700 de eruo lunar pentru studiile acestora.

2
0
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав