X 
Cutremure stiri: 508

CEC a aplicat sancțiuni pentru încălcarea repetată a modului de susținere financiară în campania electorală

14 oct. 10:32   Politică
13 ore in urma 3360 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, la situația din 30 septembrie 2024.

”În acest context, CEC a constatat că pînă la data de referință, au prezentat informația cu privire la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” șapte concurenți electorali.

Luînd act de rapoartele prezentate de către concurenții electorali, CEC a atenționat candidatul independent, Victoria Furtună, asupra obligației de arespecta prevederile cadrului normativ legat de obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”.

Sancțiune sub formă de avertisment a fost aplicată concurentului electoral, Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, care l-a desemnat pe candidatul Vasile Tarlev. Comisia a constatat că au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit.

Candidatul independent, Andrei Năstase a fost avertizat pentru depunerea tardivă a raportului privind gestiunea financiară.

Comisia a aplicat sancțiune sub formă de avertisment candidatului independent, Tudor Ulianovschi. Examinînd rapoartele, CEC a constatat că de către candidat au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit, a fost neglijată obligația evaluării activității voluntarilor indicați în raport și s-a constatat utilizarea serviciilor și mijloacelor materiale nedeclarate în raportul privind gestiunea financiară. Luînd în considerare cumulul abaterilor și sancțiunea de bază sub formă de avertisment pentru încălcarea actelor normative în domeniul electoral, precum și comportamentul continuu vicios de finanțare a campaniei, CEC a aplicat candidatului independent, Tudor Ulianovschi și sancțiunea complementară modică, sub formă de privarea de timpii de antenă gratuiți pentru o perioadă de 48 de ore”, se arată în nota CEC.

La rîndul său, Tudor Ulianovschi a declarat că decizia CEC, prin care a fost sancționat dur, este abuzivă și are scopul de a-l elimina din cursa pentru Președinție.

”În calitate de candidat la Președinție, cu cel mai mic buget pentru campania electorală din toate cele 13 grupuri de inițiativă existente, în campania preelectorală, sînt singurul sancționat sever, cu avertisment și cu privarea dreptului de a face publicitate electorală la radio și TV, timp de 48 de ore. Solicit presei să facă diferența între timpul de emisie alocat publicității electorale gratuite și participării mele la dezbateri sau emisiuni. Acestea sînt noțiuni juridice diferite.

Motivul invocat precum că nu aș fi raportat la CEC „cheltuielile privind activitatea voluntarilor, pentru zilele de 26, 27 și 28 septembrie, și pentru că nu a fost inclusă chiar din primele trei zile în raportul financiar electoral factura de 42.000 de lei din campania de informare”, atenție – nu vorbim despre campania preelectorală, adică din luna iulie, care nu are nicio legătură cu perioada electorală, deoarece aceasta a început mult mai tîrziu față de alți candidați.

Așadar, am fost sancționat de două ori pentru prima săptămînă de campanie, în care, din lipsa unui fond electoral activ și a resurselor financiare, nu am desfășurat activități electorale și nu am utilizat corturile din campania de informare. Lateralele pentru corturile din campania electorală au fost achitate în data de 28 septembrie, conform ordinului de plată, și ne-au fost livrate în data de 1 octombrie. Deci, corturile au devenit operaționale abia din 2 octombrie. Factura pentru aceste laterale a fost raportată la timp la FISC și CEC. Nu înțelegem în baza cărui substrat factologic și juridic am fost penalizați?”, se arată într-o notă emisă presei.

Totodată, acesta a menționat că va contesta decizia CEC în instanța de judecată și ”va cere anularea hotărîrii abuzive”.


”Totodată, voi informa misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova despre ilegalitățile comise de unii membri ai CEC care, cel mai probabil, se află sub presiuni politice și sînt nevoiți să ia decizii împotriva contracandidaților proeuropeni”, se mai arată în declarația lui Ulianovschi.

4
1
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав