X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

CEC a anunțat cîte secții de votare ar putea fi deschise în străinătate

19 aug. 23:56   Politică
5 ore in urma 1162 0

În corespundere cu prevederile art. 39 alin.(8) din Codul electoral nr.325/2022, Comisia Electorală Centrală (CEC), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), dau publicității informațiile preliminaredespre posibilele locații ale secțiilor de votare din străinătate ce urmează a fi constituite pentru desfășurarea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.

În acest sens, în analiza posibilelor locații ale secțiilor de votare din străinătate, sînt luate în calcul și indicate datele deținute de CEC privind dinamica participării la alegeri a cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova la toate secțiile de votare constituite anterior peste hotarele țării, precum și informațiile deținute de MAE sau publicate de autoritățile competente ale țărilor gazdă privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.

Astfel, analiza preliminară (se anexează) a informațiilor despre posibilele locații ale secțiilor de votare din străinătate, are drept scop informarea suplimentară a alegătorilor, care se vor afla pe 20 octombrie 2024 peste hotarele țării, pentru ca aceștia să cunoască probabilitatea organizării secției de votare în localitatea/țara gazdă cea mai convenabilă pentru exprimarea dreptului de vot a acestora.

Atragem atenția că, în ziua publicării informațiilor preliminare, nu au fost luate în calcul datele finale care țin de îndeplinirea condițiilor ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale țării gazdă și posibilitatea asigurării din punct de vedere tehnic și logistic a infrastructurii secțiilor de votare din străinătate. Aceste informații sînt în proces continuu de colectare de către MAE și verificare de către membrii grupului interinstituțional creat de către CEC, iar în funcție de dinamica acestor date în probabilitatea constituirii unor secții de votare (înaltă, medie, scăzută) pot interveni modificări.

Prin urmare, în localitățile/țările unde este indicat orientativ „probabilitate scăzută sau medie”, Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă insistent alegătorii care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor din 20 octombrie 2024, să utilizeze la maximum instrumentul înregistrării prealabile pentru a oferi, astfel, datele necesare autorităților despre numărul estimativ și locațiile alegătorilor aflați peste hotarele țării. Astfel, sporind numărul de posibili alegători prin instrumentul înregistrării prealabile, poate crește probabilitatea organizării efective a secțiilor de votare avînt, la această etapă, indicatorul „probabilitate scăzută sau medie”.

Reamintim că alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel tîrziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024. Pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova vor accesa pagina web inregistrare.cec.md. Comisia reamintește că a planificat resurse financiare pentru organizarea a 209 secții de votare peste hotare, în creștere cu 59 secții de votare comparativ cu ultimul scrutinul parlamentar din 2021.

Totodată, cetățenii aflați peste hotare pot înainta propuneri, în temeiul cărora CEC poate decide amplasarea sau reamplasarea secțiilor de votare propuse spre organizare, în condițiile art. 39 alin. (2) și (4) din Codul electoral nr. 325/2022. Acestea vor fi transmise pe adresa de email: [email protected] pînă la 6 septembrie 2024.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав