X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Asociația Promo-LEX, despre activitatea Parlamentului: "Transparența decizională lipsește"

27 iul. 11:30   Politică
9 ore in urma 1389 0

Ultima ședință a Parlamentului, care a avut loc în data de 25 iulie, s-a remarcat prin faptul că, și de această dată, ordinea de zi a ședințelor plenare din 25 – 31 iulie a fost modificată în proporție de 161%, notează Noi.md.

În acest context, Asociația Promo-LEX evidențiază că un rulaj atît de mare a proiectelor introduse pe ordinea de zi afectează atît transparența decizională, cît și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate.

În debutul ședinței plenare, au fost înaintate 10 propuneri de modificare a ordinii de zi, precum și 10 solicitări de audieri a unor reprezentanți ai autorităților publice centrale. Dintre acestea, șase propuneri de modificare a ordinii de zi (includere/excludere a proiectelor) și 10 solicitări de audiere au venit din partea opoziției parlamentare, care, însă, nu au întrunit numărul necesar de voturi.

La această ședință au fost prezenți și deputații independenți și neafiliați, care au fost sancționați cu interzicerea participării la ședințele plenare pentru o durată de cinci ședințe. Amintim că, în data de 13 iunie, aceștia au blocat tribuna Parlamentului și au creat condiții de imposibilitate de a continua ședința.

Asociația Promo-LEX atenționează că astfel de acțiuni nu doar că sînt nepotrivite pentru un for legislativ, dar subminează încrederea populației în instituția parlamentară.


În cadrul ședinței, deputații au votat, în total, 17 proiecte de acte normative. Transparența decizională a fost afectată în cazul a șapte proiecte votate (41% din proiecte) dintre care trei aveau regimul de examinare – mod prioritar. Aceasta a fost afectată prin nepublicarea în cazul a șase proiecte de acte normative a actelor aferente proiectelor – nu au fost solicitate/ acordate /publicate:raportul Comisiei (1); avizul Direcției General Juridice (1); analiza impactului de reglementare (1); expertiza juridică (1); rezultatele consultărilor publice (1); sinteza obiecțiilor și propunerilor (1); proiectul de lege ajustat pentru lectura a doua (1); avizul CALM și avizul MAIA.

La fel, nu a fost respectat termenul, de 10 zile lucrătoare, prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a trei proiecte de acte normative.

5
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав