X 
Arşiţa stiri: 213
Jocurile Olimpice stiri: 297
Transnistria stiri: 1461

Procurorii anticorupție cer interdicție de a nu părăsi țara pentru Tauber

12 aug. 17:17   Politică
6 ore in urma 2510 1

Deputata Marina Tauber, o acolită a oligarhului fugar Ilan Șor, cercetată în două cauze penale aflate în faza judiciară, ar putea avea interdicție de a părăsi țara.

Procurorii anticorupție au depus luni, 12 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un demers cu privire la aplicarea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara în privința parlamentarei, pentru a „minimiza riscul eschivării și a asigura prezența inculpatei la ședințele de judecată programate”.

Informația a fost conformată pentru Ziarul de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA), care au menționat faptul că demersul vine „în contextul declarațiilor publice ale inculpatei din 8 august 2024 și altă informație parvenită la Procuratura Anticorupție la 12 august 2024”.

Pe 8 august 2024, Marina Tauber, sancționată pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, declara într-o postare pe Telegram că este „intimidată și forțată” să părăsească țara. Acolita lui Șor susținea că pe numărul ei personal de telefon veneau mesaje de amenințare.

„Nu este prima dată, dar amenințările au devenit mai îndrăznețe și mai brutale. Ultima amenințare a fost însoțită de o fotografie cu sînge și o promisiune de violență fizică”, afirma Tauber.


Potrivit unei capturi de ecran atașate de Tauber la postare, amenințările au venit pe Telegram, de la un profil cu numele de utilizator „Mirotvitets”, asemănător cu denumirea site-ului bazei de date ucrainene „Mirotvoreț”, unde oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber și bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul au fost incluși fiind considerați inamici ai securității naționale a Ucrainei.

În gestiunea PA se află două cauze penale în privința Marinei Tauber, ambele în faza judiciară. Cauzele penale au fost expediate în instanța de judecată în iunie 2023 și aprilie 2024.

„Pe parcursul urmăririi penale, au fost aplicate măsuri preventive, inclusiv arest preventiv, arest la domiciliu și liberarea provizorie sub control judiciar. În martie 2024, măsura preventivă – control judiciar – a fost revocată de către instanța de judecată”, a precizat PA pentru ZdG.

Marina Tauber este deputată independentă în Parlamentul R. Moldova după ce a fost aleasă pe listele partidului „Șor”, declarat neconstituțional.

Ea este judecată în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”. Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele privind donațiile din numele a 104 persoane fizice.

7
1
1
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав