Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Alexandr Stoianoglo, despre candidatul unic al opoziției: „Negocierile sînt încă posibile”.

17 iul. 06:00   Politică
14 ore in urma 2448 1

Negocierile opoziției privind un candidat unic la funcția de președinte al Republicii Moldova sînt încă posibile.

După cum a declarat pentru tribuna.md fostul procuror general și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, despre acest lucru el fost asigurat în ultima lună de către liderii partidelor politice, majoritatea dintre care și-au desemnat deja candidații la președinție.

Răspunzînd la întrebarea, de ce Alexandr Stoianoglo a fost nominalizat de Igor Dodon și de socialiști și de ce nu a devenit candidat independent, non-politic, el a menționat că nu el a fost persoana care s-a gîndit la un moment dat: ce-ar fi să devină Președintele Moldovei?.

”Nu sufăr de grandomanie. Mai mult, am o abordare critică față de propria mea candidatură. Înțeleg toate riscurile și întreaga responsabilitate chiar și în ceea ce privește simpla participare la campania electorală. Această inițiativă nu îmi aparține. Dar când numele meu a început să se audă în spațiul informațional, când au început să apară declarații ale unor politicieni despre mine ca un fel de figură de compromis, a trebuit să admit o asemenea idee, să o iau mai în serios”, a spus Alexandr Stoianoglo.

El a menționat că mai mulți oameni cu păreri asemănătoare i-au propus constituirea unui grup de inițiativă, din care să facă parte reprezentanți cunoscuți ai societății civile, personalități cu autoritate, care să înainteze candidatura sa în calitate de independent.


”Dar, după cum se spune, toate astea arătau bine doar pe hîrtie. Actualul Cod Electoral ne permite să mergem pe această cale doar teoretic. Depășirea fiecărei etape formale – înregistrarea grupului de inițiativă, înregistrarea Fondului pentru facilitarea strângerii semnăturilor în favoarea candidatului, alte proceduri – toate sunt posibile doar în cazul loialității personale depline față de Maia Sandu și partidul său. Fără îndoială că o astfel de inițiativă s-ar fi blocat în prima etapă. M-ar fi oprit neapărat. Și reacția autorităților din ultimele zile nu lasă îndoială că anume așa ar fi procedat”, a spus fostul procuror general și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, pe de altă parte, în ultima lună a avut un număr mare de întîlniri personale cu lideri ai partidelor politice. Cei mai mulți dintre ei au fost deja înaintați drept candidați la președinție. Dar, în același timp, mulți dintre ei l-au asigurat că aceasta nu este o decizie definitivă, negocierile sînt încă posibile.

”Interesant este că aproape toată lumea a spus două lucruri. În primul rând, ar fi foarte bine dacă numirea mea ar începe de la cel mai mare și mai autorizat partid din punct de vedere al ratingului – Partidul Socialiștilor. Și în al doilea rînd, că, vai, Igor Dodon nu va fi niciodată de acord cu asta. Dar s-a întâmplat o senzație. Igor Dodon a declarat public că nici el, nici reprezentanții partidului său nu vor candida la funcția de șef al statului. Mai mult, Partidul Socialiștilor m-a propus nu ca pe propriul său candidat, ci ca pe un candidat care să fie de compromis comun și care ar putea fi susținut de alte partide”, a declarat fostul procuror general și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

El consideră că Igor Dodon a comis un act îndrăzneț, surprinzător și neobișnuit pentru politica moldovenească.

”O asemenea abnegație este rară în politica noastră. Este important să consolidăm această deschidere, să profităm de ea și să continuăm dialogul cu politicienii și reprezentanții societății civile. Și nu doar în sensul susținerii candidaturii mele, ci și pentru elaborarea unei strategii generale de acțiune la aceste alegeri”, a spus Alexandr Stoianoglo.

38
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав