Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Zaporojan: „Nu putem adera la UE sau modifica statutul de neutralitate fără un referendum”

17 oct. 2023,, 06:31   Politică
4707 2

Republica Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană sau modifica statutul de neutralitate permanentă, consfințit în Constituție, decît prin organizarea unui referendum, la care să se expună "pentru" mai mult de 50 la sută din alegătorii înscriși în listele electorale.

Declarația aparține fostului judecător la Curtea Constituțională Veaceslav Zaporojan, care a precizat că acest lucru este prevăzut în articolul 142 al Constituției.

Zaporojan a abordat problematica în cadrul Conferinței științifico-practice: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, organizată la 13 octombrie de Institutul Justiției Constituționale.

"E problemă actuală, de ce se discută acum despre neutralitate. Dacă se aduc argumente referitor la aderarea Moldovei la blocul NATO, să ținem cont de faptul că art.142 din Constituție, la alineatul 1, reglementează foarte clar: calitatea de stat neutru al Republicii Moldova, așa precum și cea de stat independent, suveran și unitar - poate fi modificată cu o singură condiție, în baza unui referendum, unde trebuie să se expună pozitiv mai mult de 50 la sută din cei înscriși în listele electorale.

Nu un referendum simplu în care cu o treime putem să hotărîm, deci dacă participă 1/3 - să fie valabil referendumul, din care 50% să voteze "pro" atunci asta ar însemna circa 280 de mii de cetățeni care votează în cadrul unui referendum și dau o soluție pozitivă și aceasta va fi o putere superioară. Dar, articolul 142 din Constituție reglementează foarte clar: nu putem noi adera nici la Uniunea Europeană, nu putem nici să ne unim cu România, nici să lichidăm calitatea de stat neutru al R.Moldova, nici să ne transformăm în federație - fără de un referendum. Și asta este expres reglementat în Constituție. Sînt și cei de stînga, și cei de drepta care critică unele normele constituționale, dar asta este", a explicat Veaceslav Zaporojan în cadrul dezbaterilor ce au avut drept subiect statutul de neutralitate al R.Moldova.

70
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?