X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Voronin: „Un atac la adresa Bisericii este un atac la adresa statalității”

30 aug. 10:12   Politică
6 ore in urma 1942 0

Fostul președinte al R. Moldova și lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) Vladimir Voronin l-a criticat pe deputatul PAS Vasile Șoimaru, care a admis că Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă în țară.

Voronin nu numai că a condamnat declarațiile lui Șoimaru, dar l-a și acuzat de promovarea unor interese antistatale care urmăresc lichidarea Statului Moldovenesc independent, relatează Noi.md

„Un anume, nu tocmai teafăr la cap, Vasile Șoimaru, deputat din partea partidului PAS, unionist, naționalist pro-român, susținător al lichidării Statului Moldovenesc independent, a ieșit de la naftalină cu o provocare grosolană și murdară”, a declarat Voronin. El a menționat că Șoimaru a propus interzicerea Mitropoliei Moldovei canonice în Moldova, așa cum s-a întîmplat deja în Ucraina.

Voronin și-a exprimat opinia că astfel de declarații nu pot fi o inițiativă a lui Șoimaru însuși. "După ce m-am familiarizat cu această aiureală, nu cred că aceasta este inițiativa lui personală. Știu că ceea ce are acesta pe limbă, șefii săi – Sandu, Grosu și consilierii români – au în planurile lor cele mai apropiate ca obiectiv principal”, a adăugat el.

Potrivit lui Voronin, încercările de slăbire și distrugere a Mitropoliei Moldovei canonice au început cu mult timp în urmă. „Favorizarea așa-numitei „Mitropolii a Basarabiei” a Patriarhiei Române, presiuni asupra preoților moldoveni, care în esență sînt forțați prin tot felul de metode să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea română. Ei sînt hărțuiți public, iar acei sfinți părinți care sînt în favoarea păstrării Mitropoliei Moldovei sînt denigrați prin intermediul presei controlate. Și aceasta nu este o listă completă a „măsurilor speciale” care sînt menite să distrugă unitatea Bisericii Ortodoxe și a Credinței în Moldova”, a subliniat Voronin.


El a mai amintit că Biserica Ortodoxă este cea mai importantă instituție din Moldova, care unește țara. „Ortodoxia este piatra de temelie a Statalității moldovenești, că Mitropolia Moldovei este singurul lucru care mai unește malurile Nistrului și astfel dă speranță că Moldova se va uni mai devreme sau mai tîrziu”, a spus Voronin, adăugînd că de aceea Biserica este cea mai influentă instituție din țară pentru cetățeni.

Voronin a acuzat guvernul că încearcă în mod deliberat să distrugă biserica pentru a submina statalitatea. „Calculul este simplu și precis: prin distrugerea Bisericii canonice, voi, cei care sînteți astăzi la putere, distrugeți și țara. Este exact ceea ce urmăresc actualii guvernanți, în numele cărora vorbește bătrînul agent secret și provocator Șoimaru”, a declarat Voronin.

El mai spune că Mitropolia Basarabiei, care primește resurse financiare importante din România, încearcă să mituiască preoții moldoveni pentru a-i trece sub jurisdicția sa.

„Cu toate acestea, procesul de tranziție de la o mitropolie la alta este foarte lent. Majoritatea clericilor dau dovadă de patriotism, fermitate în credință și aderență la Ortodoxia canonică. Pentru aceasta ei sînt obstrucționați de autoritățile actuale”, a declarat Voronin, adăugînd că, recent, niște preoți întorși dintr-un pelerinaj la locurile sfinte din Rusia au fost criticați public.

Voronin avertizează autoritățile de consecințe grave dacă își vor continua politica față de Biserică. „Sînt obligat să avertizez: vă jucați cu focul. Focul iadului! Faptul că umblați sub semnul crucii era clar de mult timp. La fel ca și faptul că slujiți altcuiva decît poporului moldovenesc, Statului Moldovenesc și Domnului Dumnezeu”, a spus el.

În încheiere, Voronin a subliniat că războiul cu Biserica este un război cu propriul popor și i-a numit criminali de stat pe cei care duc o astfel de politică. „Dar un război cu Biserica, cu Ortodoxia și Credința, este un război cu propriul popor. Dacă sînteți gata să ajungeți la acest lucru, sînteți criminali de stat, detractori și trădători. Pedeapsa lui Dumnezeu vă va ajunge din urmă negreșit”, a declarat el.

Noi.md amintește că, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Șoimaru, a declarat că Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, ar putea fi interzisă în Republica Moldova, după un model similar cu cel aplicat în Ucraina.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au subliniat că declarațiile deputatului, nu reprezintă poziția oficială a partidului.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat că planurile de a interzice Biserica Ortodoxă din Moldova (autonomă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse) ar putea declanșa un periculos val de tensiuni într-o societate deja divizată de autorități.

Anterior, Igor Dodon, a îndemnat guvernarea să nu se implice în treburile bisericilor, în contextul în care Ucraina a interzis biserica subordonată Patriarhiei Ruse.

19
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав