X 
Arşiţa stiri: 201
Jocurile Olimpice stiri: 184
Transnistria stiri: 1415

Voronin despre numeroasele încălcări ale Constituției: trebuie să punem un lacăt pe clădirea Curții Constituționale

29 iul. 18:30   Politică
2 ore in urma 1575 1

În cadrul conferinței științifice aniversare naționale “30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova: realizări, probleme și perspective,” fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a adus în prim-plan nemulțumirile sale cu privire la numeroasele modificări recente ale Constituției, anunță Noi.md

Voronin a subliniat că, pe parcursul celor 8 ani de aflare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la putere, nu a fost schimbată nicio virgulă din Constituție. În contrast, el a prezentat un document de o pagină și jumătate, care include toate modificările aduse Constituției începînd cu 2016.

„Niciuna dintre aceste modificări nu a fost conformă cu Constituția. Curtea Constituțională a fost transformată în slujitoarea actualei puteri. De aceea, prima măsură care trebuie luată este să punem un lacăt mare pe clădirea Curții Constituționale. Cu 70 de procente din mandat, 8 ani de zile nu am schimbat nici o virgulă, nici o litera și nu am folosit constituția pentru a hotărî problemele de importanță ale țării noastre, din contră, ne-am condus după ea. Constituția îi încurcă doar pe cei care au ajuns întîmplător în aceste funcții și care nu sînt capabili să facă lucrurile. Ei au nimerit întîmplător în posturile de conducere și încalcă flagrant capitolul 7 al Constituției.” a declarat Voronin.

Fostul președinte a criticat influențele externe asupra Constituției Republicii Moldova, afirmînd că nicio structură europeană sau altă țară nu ar trebui să dicteze ce să se facă în Constituție.

„Nici o structură europeană, nici o altă țară nu trebuie să ne dicteze ce să facem în Constituție. Noi trebuie să ridicăm nivelul responsabilității față de executarea constituției. Dacă depui jurămîntul și încalci constituția, trebuie să fii tras la răspundere penală. Atunci va fi totul la locul lui,” a concluzionat Voronin.


Fostul președinte a adăugat că această problemă a modificărilor frecvente ale Constituției subminează stabilitatea și integritatea documentului suprem al țării.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 , pe data de 12 august aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

18
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав