X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Veaceslav Zaporojan: „Din punct de vedere politic, Constituția Republicii Moldova nu a promovat examenul perfect”

20 iul. 13:00   Politică
2 ore in urma 868 0

Pe parcursul ultimelor decenii, Constituția Republicii Moldova a susținut un test serios de fiabilitate și capacitate de a asigura o guvernare durabilă în țară, în condiții dificile, însă din punct de vedere politic, ea nu a susținut acest examen cu brio”.

O astfel de opinie a exprimat fostul judecător al Curții Constituționale, doctorul în drept Veaceslav Zaporojan, comentînd pentru Noi.md marcarea în acest an a 30 ani de la crearea Constituției.

El a menționat că prin definiție constituțională și politică, Constituția este un suport de încredere, Moldova și Legea Supremă au promovat acest examen de fiabilitate și capacitatea de a asigura guvernarea durabilă a țării în condiții dificile.

Totodată, Veaceslav Zaporojan consideră că, din punct de vedere politic, examenul nu a fost promovat perfect, drept exemplu, dacă e să comparăm cu țările baltice, care, la fel ca Moldova, au făcut parte din URSS.

”Dar cred și sper că în viitor va fi trecut și excelent, în procesul de introducere a unui management mai durabil al țării în condiții dificile”, a spus fostul judecător al Curții Constituționale.

Cauza acestei situații, în opinia sa, este schimbarea constantă a pozițiilor politice ale alegătorilor, ceea ce duce la o schimbare a reprezentanților poporului, care ajung la putere în urma alegerilor.


De exemplu, după 1990 și înainte de 1994, țara a fost guvernată de reprezentanți mai fermi și mai stabili. Ulterior, din 1994 pînă în 1998, mai mulți reprezentanți sovietici ai poporului au venit la putere și au adoptat actuala Constituție.

În anul 1998 au fost aleși reprezentanți mai de dreapta, care au condus țara mai dur, și au revizuit pe larg Constituția. Între anii 2001-2009 la putere au venit din nou reprezentanți mai roșii și mai sovietici. În perioada anilor 2009 -2021 țara a fost guvernată de alianțe ale partidelor politice. Iar după a.2021 au fost aleși reprezentanți mai de dreapta și mai europeni. Ce va fi anul viitor – deocamdată nu se știe.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав