X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4129

Valeriu Demidețchi: „Cetățenii Moldovei și-au pierdut încrederea în Curtea Constituțională”

29 iul. 14:00   Politică
5815 0

Cetățenii Moldovei și-au pierdut încrederea în Curtea Constituțională după ce aceasta a adoptat o serie de decizii controversate, unele dintre care au fost ulterior anulate chiar de CC.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Valeriu Demidețchi, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că în țara noastră nimeni nu poartă nici o responsabilitate pentru aceste încălcări.

Valeriu Demidețchi a amintit că anterior Moldova era probabil singura țară în care deciziile Curții Constituționale erau luate cu viteza unei „imprimante nebune”, practic într-o jumătate de oră.

„Acum, Curtea Constituțională are nevoie uneori de cîteva zile, cîteva luni pe diferite probleme, în timp ce înainte lua decizii cu o viteză amețitoare, inclusiv cu privire la legalitatea guvernului lui Vladimir Filat, ilegalitatea alianței Dodon-Sandu și așa mai departe”, a spus jurnalistul.


De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că deciziile Curții Constituționale sînt definitive și nu pot fi atacate, dar a existat un caz în care Curtea Constituțională a Moldovei și-a anulat propria decizie o săptămînă mai tîrziu.

„După aceea, încrederea mea în Curtea Constituțională, ca a oricărui cetățean normal care gîndește, a explodat. Acum îmi dau seama că Curtea Constituțională este o structură în care poți negocis”, a declarat Valeriu Demidețchi.

Jurnalistul a amintit, de asemenea, alte cazuri în care Curtea Constituțională a anulat decizia parlamentului privind alegerea președintelui de către organul legislativ suprem și a revenit la alegerea șefului statului de către popor, a luat o decizie ciudată privind redenumirea limbii de stat.

„În loc să găsim un consens în societate, o soluție care să convină tuturor, de dragul sosirii unora la putere, îndepărtînduj-i pe alții de la putere, de dragul intereselor personale, am transformat această Constituție într-o femeie care este plăcută din toate punctele de vedere. Fiecare o interpretează cum vrea”, și-a exprimat el părerea de rău.

De menționat faptul că astăzi, 29 iulie, este Ziua Constituției Republicii Moldova. Legea supremă a țării a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994, publicată în Monitorul Oficial la 12 august și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

19
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав