X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4131

Usatîi: Dreptul de vot trebuie să fie de la vîrsta de 16 ani!

2 sep. 12:40   Politică
6 ore in urma 1733 1

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, propune ca în Moldova dreptul la vot să fie de la vîrsta de 16 ani.

În cadrul emisiunii săptămînale „Puterea e în adevăr”, Usatîi a explicat că în prezent elevii de liceu au o pregătire foarte bună și au o gîndire critică.

„Apare întrebarea: de ce tinerii primesc buletin de identitate la 16 ani, de ce de la 16 ani pot susține examenul pentru permisul de conducere și pot urca la volan cînd fac exerciții de șoferie, dar nu pot vota? Dacă la 16 ani au buletin și pot susține examenul pentru permisul de conducere, votarea nu ar fi o procedură mai gravă sau mai complicată pentru ei. sînt sigur că tinerii ar susține această idee. Dreptul de a vota de la 16 ani este firesc și i-ar stimula să participe la dezvoltarea țării și la luarea deciziilor. Astăzi, dacă legea le-ar permite tinerilor de la 16 ani să voteze, Usatîi ar cîștiga din primul tur. M-am convins de asta după vizita la Drochia, unde am fost primit cu mare căldură de tinerii de acolo”, a declarat Renato Usatîi.

Mai mult, Renato Usatîi susține că șansele de a corupe un tînăr de 16-17 ani sînt foarte scăzute.

„Unii politicieni se folosesc de problemele oamenilor pentru a-i corupe în timpul alegerilor. Dar asta nu funcționează în cazul tinerilor. Ei detestă astfel de practici. Copiii și tinerii noștri sînt mai avansați decît am fost noi la vîrsta lor. Ei nu-și vînd votul pentru o conservă de carne, o găină sau o căldare de cărbune ori lemne”, a precizat Renato Usatîi.


În țări precum Germania, Austria, Scoția și Estonia tinerii de 16 ani au voie să voteze la alegeri și referendumuri. Este o modalitate de a le oferi voce tinerilor și de a-i implica activ în procesul democratic.

1
0
2
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав