X 
Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1465
Preşedintele stiri: 4138

Ulianovschi: Prețul gazelor naturale ar putea fi micșorat de aproape trei ori

30 aug. 19:00   Politică
3 ore in urma 1221 1

Prețul gazelor naturale ar putea fi de aproape trei ori mai mic, pentru cetățenii moldoveni.

Acest lucru este posibil, dacă Republica Moldova ar cumpăra gaze naturale lichefiate din Qatar, un stat mic, dar cu resurse uriașe. Soluția privind asigurarea securității energetice a țării vine din partea diplomatului Tudor Ulianovschi, în contextul tarifelor pentru gaze, care s-au majorat semnificativ în ultimii trei ani. În același timp, a crescut și povara facturilor pentru consumatori.

Tudor Ulianovschi, spune că problema tarifelor mari pentru gazele naturale ar putea fi rezolvată rapid, dacă s-ar dori acest lucru.

“În ultimii trei ani, prețul pentru gazele naturale a crescut cu aproximativ 700%. Actuala guvernare ne-a asigurat că Moldova nu mai cumpără gaze din Federația Rusă, ci din alte surse, prin intermediul unor companii, dar care tot rusești sînt. Prețul pentru gazele naturale ar putea fi însă de aproape două sau de trei ori mai mic, dacă Republica Moldova le-ar procura din Qatar. Gazul din Qatar este mai ieftin decît cel din Rusia. Din punct de vedere logistic, gazele din Qatar ar putea ajunge în țara noastră prin strîmtorile Bosfor și Dardanele, dar pentru aceasta sînt necesare negocieri cu Turcia, pentru a permite tranzitul gazelor”, a explicat Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii „По фактам”, de la Exclusiv TV.

Fostul ministrul de Externe a lăsat să se înțeleagă că exponenții actualei guvernări nu-și doresc micșorarea tarifelor pentru gaze.


„Îmi amintesc faptul că fostul ministru al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și președintele Maia Sandu spuneau că Republica Moldova nu are nevoie de ambasadă în statul Qatar, deschisă la inițiativa mea, sau în Emiratele Arabe Unite. O astfel de abordare este greșită, dar asta se întîmplă cînd ei nu văd nimic altceva decît Uniunea Europeană. Soluția pentru tarifele mari pentru gaze există. M-am bucurat să aud declarația recentă a ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a venit cu ideea de a cumpăra gaze din Qatar. Faptul că nu au fost identificate soluții optime în privința tarifelor pentru gazele naturale este cauzată de lipsa profesioniștilor în domeniu. Cei care, momentan, dețin posturi importante, pînă cînd înțeleg și știu ce au de făcut, le expiră mandatul. Oamenii care învață în timp ce se află în funcții sînt foarte periculoși pentru țară”, a mai subliniat Tudor Ulianovschi.

23
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав