X 
Preşedintele stiri: 4158

Timofti motivează decizia de ce i-a oferi Ordinul Republicii lui Plahotniuc

14 sep. 17:21   Politică
3784 0

Fostul șef de stat, Nicolae Timofti, mărturisește că decizia de a-l decora pe Vladimir Plahotniuc cu Ordinul Republicii, în 2014, a fost una politică.

„Eu am venit în funcția de președinte să fac bine țării, m-am îndepărtat de conflicte, am fugit de ele. Și cred că am reușit. Am cedat, i-am dat ordinul, asta e viața. Nu îmi pare rău”, a declarat ex-președintele țării, în cadrul unui interviu la „Cutia Neagră”.

În 2014, Nicolae Timofti, pe atunci președinte al Republicii Moldova, le-a oferit Ordinul Republicii lui Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, Iurie Leancă și Valeriu Streleț, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu UE”, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Întrebat ce merite au avut Plahotniuc și Lupu în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Nicolae Timofti a menționat: „A fost o decizie politică. S-a lucrat ca să convingă europenii să semneze cu Moldova acordul de asociere s-a făcut mult lucru, multe întâlniri, vizite. Și ai noștri s-au dus în Europa, și europenii au venit la noi, i-au întâlnit, au discutat. Așa e viața politică. Eu am venit în funcția de președinte să fac bine țării, m-am îndepărtat de conflicte, am fugit de ele. Și cred că am reușit. Am cedat, i-am dat ordinul, asta e viața. Nu îmi pare rău de ce am făcut. Îmi pare rău că așa a fost. A fost prezentat oficial, s-a respectat procedura și eu am fost de acord”.

„Cu aceste ordine, discutam odată cu Nicolae Dabija. I-am spus că am aproape 5000 de cereri în așteptare de la persoane să le acord Ordinul Republicii. El mi-a răspuns: „Fă un decret, dă-l la toți cetățenii și vei scăpa””, a mai adăugat fostul șef de stat.


Referitor la deținătorii care au renunțat la Ordinul Republicii în semn de protest după ce i-a fost conferit și lui Vladimir Plahotniuc, Timofti a menționat: „Asta e problema fiecăruia și dacă omul ia așa decizii, înseamnă că el ia lucrurile în felul lui”.

2
4
0
5
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав