X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Tarlev: "Împuternicirile membrilor Curții Constituționale trebuie schimbate"

3 noi. 2023,, 06:29   Politică
2767 0

"Tentativele de modificare neadecvată a Constituției din 2013 încoace au constituit o greșeală inclusiv a componenței Curții Constituționale", consideră fostul prim-ministru Vasile Tarlev.

În cadrul unei mese rotunde ce a reunit mai mulți foști demnitari de stat, politicieni și experți în dreptul constituțional, Tarlev a menționat că atît criteriile de accedere în funcția de judecător al Curții Constituționale, cît și împuternicirile membrilor CC trebuie revizuite. Astfel, în opinia lui Vasile Tarlev, vor fi prevenite abuzurile și încercările clasei politice de a-și impune propria agendă în cîmpul constituțional.

"Opinii pot fi diferite, și cu timpul este o așa ambiție la politicieni care promit în campanie electorală mult, vin în funcție și atunci au luat doar la bază un lucru - să distrugem tot ce a fost, cine a fost pînă la noi e nimic și noi vom face ceva. Nu este corectă o asemenea abordare.

Eu pledez inclusiv pentru acele schimbări în împuternicirile membrilor Curții Constituționale. Din experiența care o am eu, nu este bine și nici nu este așa practică ca un judecător al CC să fie un om cu experiență modestă. Trebuie să aibă cel puțin vîrsta de 55-60 de ani – omul care a trecut prin toate focurile și furtunile timpului. Om care care este om cu literă mare și cunoaște toate aspectele. Cu toată stima față de tineret, el este viitorul fiecărei națiuni, însă membrii Curții Constituționale trebuie să aibă atribuții speciale, o anumită experiență.

Modificarea neadecvată Constituției din 2013 încoace este totuși o greșeală inclusiv a componenței Curții Constituționale. Membrii CC trebuie să dea dovadă de punctualitate, profesionalism, principialitatea și să stea la straja Constituției. Aș dori să menționez că modificarea Constituției cum n-ar fi ea, nu trebuie să fie abuzivă și de interes îngust a unor politicieni", a menționat Tarlev.


Fostul șef de Guvern mai afirmă că Legea Supremă poate fi modificată doar prin referendum sau cu votul majorității absolute a deputaților.

"Constituția poate fi modificată, ajustată doar prin referendum național sau o majoritate absolută a deputaților. Ceea ce vedem în ultimul timp - modificările respective, acest lucru evident nu face față nici țării, nici celor care adoptă deciziile respective. Consider că actuala Constituție nu este necesar de a fi anulată sau de a elabora o nouă Constituție în redacție nouă. Este un precedent și pentru viitoarele generații, și din 10 în 10 ani va apărea tentativa de a schimba Constituția. Da, ea poate fi ajustată, îmbunătățită", a mai explicat Vasile Tarlev.

Menționăm că masa rotundă în cadrul căreia au fost făcute declarațiile a fost organizată de Institutul Justiției Constituționale, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Asociația Veteranilor Procuraturii din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” și alte instituții.

23
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?