X 
Cutremure stiri: 503

Stoianoglo: „UE nu trebuie să fie percepută ca o mană cerească”

4 oct. 06:00   Politică
6 ore in urma 2626 0

Uniunea Europeană nu trebuie percepută ca o mană cerească și să așteptăm de la ea injecții financiare constante, dar modernizarea țării depinde în mare măsură de Moldova însăși, de autorități, de modul în care acestea aplică și interpretează legislația.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md

El a recunoscut că este un susținător al integrării europene, dar, în același timp, crede că nu trebuie să ne construim relațiile sau să dezvoltăm vreo politică doar din motive geopolitice sau împotriva cuiva.

„Pentru noi, Uniunea Europeană este un model de dezvoltare, de modernizare, dar modernizarea depinde în mare măsură de Moldova, de cum percepem noi aceste procese în țara noastră. Dacă percepem Uniunea Europeană ca pe o mană cerească, ca pe injecții financiare constante și așa mai departe, ne înșelăm profund”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova a declarat că, în concepția sa, integrarea europeană înseamnă, în primul rînd, standarde de viață, noi tehnologii, investiții, posibilitatea ca oamenii să preia unele experiențe pozitive, înseamnă un posibil sprijin financiar și programe de dezvoltare.

El a spus că în Republica Moldova trebuie schimbat nivelul de trai, iar acest lucru necesită deduceri foarte serioase.

„Dar, în același timp, sînt convins că modernizarea țării este problema autorităților Moldovei și anume autoritățile Moldovei sînt cele care ar trebui să creeze în țară un astfel de climat de afaceri, un astfel de climat investițional, o astfel de atmosferă în țară încît oamenilor să le placă nu doar să locuiască aici, ci și să-și dezvolte afaceri, să producă ceva, să investească. Dar întreaga politică pe care am avut-o sau pe care am urmărit-o în ultimii 3-4 ani este doar o politică de restricții totale în toate domeniile. De aceea, din punctul meu de vedere, Uniunea Europeană este o preluare a unor standarde de viață, a tuturor lucrurilor noi care ne-ar putea schimba viața în bine”, a subliniat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

El crede că nu este suficient de schimbat doar legislația.

„Acum avem o legislație bună. Întrebarea este cum o punem în aplicare și cum o interpretăm. Putem avea cele mai moderne standarde, putem avea cele mai moderne norme și, în același timp, să fie încălcate drepturile și interesele oamenilor, ale întreprinderilor și așa mai departe. Trebuie să eliminăm influența organelor de control și de drept asupra afacerilor, trebuie să depolitizăm toate structurile guvernamentale și sociale. Instituțiile statului trebuie să funcționeze în baza legilor și în interesul oamenilor și al societății. Și doar acest model va permite societății să se dezvolte și oamenilor să se simtă cetățeni liberi și demni ai acestei țări”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

30
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав