X 
Cutremure stiri: 503

Stoianoglo: „Moldova ar putea deveni o platformă de negocieri între Rusia și Ucraina”

4 oct. 11:00   Politică
9 ore in urma 2462 0

Moldova ar putea deveni o platformă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar conducerea țării noastre ar putea veni cu inițiative privind încetarea focului, începerea negocierilor și soluționarea pașnică a situației din Ucraina.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md

El a spus că condamnă războiul din Ucraina, la fel cum condamnă orice război, oriunde ar avea loc, pentru că nicio problemă nu poate fi rezolvată prin război.

Alexandr Stoianoglo a declarat că este îngrijorat de faptul că Republica Moldova nu a venit cu nicio inițiativă de pace în acest sens, ci își continuă retorica militaristă. El a amintit că, în urmă cu două săptămîni, ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat în cadrul unei conferințe la Praga că Republica Moldova susține invazia trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Federația Rusă.

„Consider că astfel de declarații sînt absolut iresponsabile, pentru că noi trebuie să condamnăm orice acțiune militară, indiferent dacă are loc pe teritoriul Ucrainei sau pe teritoriul Federației Ruse, din simplul motiv că și de o parte și de alta mor oameni, sînt distruse orașe, economii și așa mai departe. De aceea aș prefera ca conducerea țării noastre să găsească oportunitatea de a ieși cu niște inițiative pașnice privind încetarea focului, privind începerea negocierilor, să ofere niște platforme”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.


În opinia sa, Moldova a adoptat aici o poziție pur geopolitică și, din păcate, în lume, în Europa, există puțini oameni care ar ieși cu inițiative de pace.

„Am impresia că toată lumea este interesată de acest război. Eu condamn războiul din Ucraina, dar, în același timp, cred că trebuie să menținem relațiile cu Federația Rusă, inclusiv să venim cu niște inițiative de reglementare pașnică a situației din Ucraina, ca să nu mai vorbim de setul de probleme care există între Republica Moldova și Federația Rusă”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

El a amintit că autoritățile noastre au spus că relațiile Republicii Moldova cu Rusia nu au fost niciodată la un nivel atît de scăzut în întreaga istorie de independență a Republicii Moldova.

„Și asta spune totul. Eu nu cred că doar Federația Rusă este de vină pentru acest lucru. Eu nu am văzut inițiative din partea autorităților moldovenești, acțiuni la nivel de grupuri de lucru care să țină cont de problemele care există între noi și Federația Rusă”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, în relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia există un anumit echilibru. În mod tradițional, Moldova aproviziona piața rusă cu fructe, conserve, vin și alte bunuri, primind în schimb gaz.

„Acum aceasta este o întreagă încrengătură de probleme care necesită discuții. În ciuda problemelor logistice, este posibilă furnizarea acestor produse prin porturi, toate acestea pot fi exportate prin ocolire, prin Polonia și așa mai departe. Este nevoie doar de bunăvoință”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

El a subliniat că situația este aceeași în ceea ce privește problema transnistreană, deoarece timp de 4 ani niciunul dintre liderii Moldovei nu a avut contacte cu conducerea Transnistriei.

„Dar aceasta este o parte a țării noastre și trebuia să menținem aceste relații, cel puțin în formatul pe care îl avem. Acest format presupune, printre altele, participarea Federației Ruse și Ucrainei. Poate că acesta ar putea fi și o platformă în care am putea avea un anumit dialog, discuta anumite probleme”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

25
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав