X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Stoianoglo: "În UE putem intra doar ca țară neutră și împreună cu Transnistria"

15 iul. 23:45   Politică
14 ore in urma 1698 0

Moldova poate intra în Uniunea Europeană doar ca o țară neutră, doar împreună cu Transnistria și cu problema transnistreană rezolvată, fără a compromite valorile și moștenirea tradițională a poporului nostru și a tuturor comunităților sale etnice.

O asfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu pentru tribuna.md.

El a numit foarte important faptul că UE tratează Republica Moldova nu ca pe un viitor teritoriu al României, ci ca pe un stat independent și suveran, oferind tuturor oamenilor de stat sinceri, politicienilor competenți și cetățenilor o nouă șansă de modernizare a economiei, vieții sociale și culturale.

Și, prin urmare, potrivit lui, negocierile ar trebui să continue, dar să continue cu ochii vigilenți, înțelegînd bine ce condiții ne sînt înaintate de UE și cât de pregătită va fi societatea moldovenească să accepte toate regulile și normele la care urmează să aderăm.

Potrivit acestuia, autoritățile ar trebui să informeze societatea despre acest lucru, să explice oamenilor de afaceri, societății civile și comunităților etnice ce fel de sarcini ne stabilește Bruxelles-ul, ce fel de propuneri am făcut, cum am negociat, în interesul nostru suveran.


”Și astfel de poziții de interes suveran există. De exemplu, putem intra în UE doar ca țară neutră. Ar trebui să intrăm în UE numai împreună cu Transnistria și cu problema transnistreană rezolvată. Putem intra în UE fără a compromite valorile și moștenirea tradițională a poporului nostru și a tuturor comunităților etnice. Și după toate acestea, când rezultatele acestor negocieri vor fi clare, desigur, această problemă ar trebui supusă unui referendum. Abia atunci oamenii trebuie să dea verdictul final”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova consideră că principalul avantaj al integrării în UE este că, deocamdată acesta este cel mai puternic instrument de susținere a independenței Republicii Moldova și noi trebuie să-l folosim la maximum.

Totodată, el consideră că partidul de la putere, chiar și în aceste condiții, continuă politica sa țintită de falimentare a statului și de înfrângere politică a Moldovei, iar oportunitatea europeană unică este folosită ca pretext pentru un „război civil rece” și pentru o „vînătoare de vrăjitoare”

”Sub sloganuri europene, în Republica Moldova se desfășoară practici antieuropene nerușinate, brutale și fără precedent. Nu există o lege cu privire la agenții străini, dar au fost operate modificări ale legislației cu privire la trădarea de patrie, în conformitate cu care întreaga populație adultă a țării poate fi pusă după gratii. Guvernanții nu poartă negocieri reale cu UE, nu își explică interesele, ei nici măcar nu înțeleg care sunt interesele țării noastre. Tot ce fac ei este doar să încerce să ghicească dorințele administrației de la Bruxelles”, și-a exprimat regretul Alexandr Stoianoglo.

El a calificat drept monstruoase declarațiile autorităților care propun aderarea la UE fără Transnistria.

Fostul procuror general și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova a atras atenția asupra faptului că, în loc să elaboreze un pachet de inițiative constructive în relațiile cu cetățenii noștri din Transnistria – ei lansează o „lege a separatismului”. În loc să implice publicul de pe ambele maluri ale Nistrului în discuții despre viitoarea Moldovă europeană și neutră – guvernanții impun un limbaj al urii și al confruntării.

”Și, da, sunt de acord cu cei care susțin că actualul guvern se comportă ca o administrație colonială. Îmi pare rău, dar nu vom ajunge niciodată nici în Europa, nici europeni cu o astfel de atitudine! Și o mențiune principială: subiectul integrării europene nu poate fi transformat în dogmă absolută, iar oponenții săi în eretici. Dacă vrem să modernizăm cu adevărat țara, dacă vrem să o facem modernă, sigură și corectă, atunci trebuie să ne ridicăm la un nivel mai înalt de discuție publică a acestor sarcini. Cu pluralism de opinii și fără de etichetări umilitoare sau abuzuri politice. Acesta este stilul și nivelul politicii cu adevărat europene, e un nivel la care partidul aflat la putere n-a avut capacitatea să se ridice”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

28
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?