X 
Cutremure stiri: 508

Stoianoglo: „Chișinăul și Tiraspolul trebuie să poarte în dialog pentru a rezolva problemele”

7 oct. 06:30   Politică
10 ore in urma 2289 0

Conducerea Moldovei și a regiunii transnistrene ar trebui să poarte în dialog pentru a rezolva problemele existente.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md

El a subliniat că Transnistria este o parte a Moldovei, nu doar din punct de vedere juridic.

„În ciuda neînțelegerilor cu privire la multe aspecte, avem o serie de probleme pe care ar trebui să le rezolvăm împreună. Dar pentru a rezolva aceste probleme trebuie să avem cel puțin un dialog. Timp de patru ani, nu a existat un astfel de dialog, ceea ce eu consider o iresponsabilitate și incompetență totală”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova a declarat că în Transnistria majoritatea absolută a locuitorilor sînt cetățeni moldoveni și nimeni nu are dreptul să ignore această regiune, chiar necătînd la faptul că, de fapt, ea nu este subordonată, nu se află sub controlul Republicii Moldova.

„Totuși, avem un spațiu economic comun, avem un regim facilitat. Cea mai mare parte a agenților economici din Transnistria este înregistrată în Republica Moldova, exportă produse pe piața europeană. Adică, există o serie de factori care ne apropie, iar pentru a rezolva problemele pe care le avem, cel puțin trebuie să avem un dialog”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

El a recunoscut că, dacă va fi ales președinte al Republicii Moldova, va promova acest dialog la nivel de stat.


„Toate structurile puterii vor trebui să mențină relații cu Transnistria. Pentru a rezolva aceste probleme, trebuie mai întîi să le înțelegem. Da, ele nu pot fi rezolvate peste noapte. Dar, cu toate acestea, nimeni nu ne dă dreptul să renunțăm atît de ușor. Iar ultima declarație a conducerii țării că sîntem gata să ne integrăm în Uniunea Europeană fără Transnistria este, din punctul meu de vedere, o iresponsabilitate totală”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

17
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав