Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Stamate a comentat refuzul lui Dragalin de a venit în Parlament

3 iul. 12:32   Politică
2396 1

Hotărîrile Curții Constituționale, la care a făcut referire Veronica Dragalin atunci cînd a refuzat să se prezinte la Comisia juridică a Parlamentului pe „cazul Răducanu”, sînt prea blînde, consideră Olesea Stamate, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

În cadrul emisiunii „Rezoomat”, moderată de jurnalista Ileana Pîrgaru, ediția de marți, 2 iulie curent, parlamentara a explicat că Procuratura Anticorupție nu este obligată să se prezinte, însă putea să o facă dacă avea dorința.

Mai mult, Stamate susține că deputații nu aveau de gînd să-i ofere Veronicăi Dragalin întrebări care să sfideze buchia legii.

„Separarea puterilor în stat, da, clar, consfințit în Constituție și cu toții o respectăm. Nimeni nu a avut de gînd să-i adreseze întrebări care cumva depășesc acest principiu, dar ar fi fost, pentru noi, util să aflăm anumite detalii pe care ar fi putut să le comunice, dacă putea să le comunice în cadrul unei discuții la Comisia juridică, dar asta este. Înțeleg opțiunea dumneaei.

A făcut referire la niște hotărîri ale Curții Constituționale. Este adevărat că Curtea noastră Constituțională a fost mai blîndă cu Procuratura Anticorupție, decît a fost Curtea Constituțională din România, cînd a obligat Procurorul-Șef Codruța Kövesi, să se prezinte la Comisia de anchetă parlamentară. În cazul nostru, Curtea Constituțională a zis că Procuratura nu este obligată, dar se poate prezenta în cazul în care este invitată la Parlament pentru a oferi informații.(…) Din punctul meu de vedere este la discreția Procuraturii Anticorupție felul în care tratează sau vor să privească colaborarea și loialitatea inter-instituțională”, a menționat Olesea Stamate, la RLIVE TV.


Amintim că șefa Procuraturii Anticorupţie (PA), Veronica Dragalin, a refuzat să meargă în Parlament pe cazul Tatianei Răducanu pentru a răspunde la întrebările deputaţilor. Șefa PA consideră că invitația deputaților din Comisia juridică a Parlamentului, pe „cazul Răducanu”„ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii”.

În replică, deputați din Comisia Juridică au menționat că era vorba de o discuție și că din informațiile prezentate pînă acum de PA, nu este clar dacă (n. r. Tatiana Răducanu) „ar fi săvîrșit anumite fapte ilegale”.

Tatiana Răducanu și-a dat demisia la mijlocul lunii mai 2024, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Aceasta ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor. Tatiana Răducanu a negat acuzațiile. Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu a fost aprobată de Parlament.

Pe data de 13 iunie, Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă. Potrivit informațiilor furnizate anterior de PA, în această cauză figurează Tatiana Răducanu, fostă membră a Comisiei Pre-Vetting și a Comisiei de Vetting.

0
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?