X 
Cutremure stiri: 506

Secțiile de votare în Federația Rusă: MAE insistă să fie deschise doar 2

2 oct. 12:56   Politică
2 ore in urma 1248 4

Pentru referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie, în Federația Rusă ar putea fi deschise doar două secții de votare și nu cinci, așa cum a dispus Comisia Electorală Centrală (CEC).

Ambele ar urma să fie deschise la Moscova, pentru că doar aici poate fi asigurată protecția consulară și securitatea alegătorilor, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi. Decizia are la bază avizul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a evaluat situația din Federația Rusă, a precizat șeful diplomației de la Chișinău.

„MAE a reiterat poziția sa în baza avizului SIS. Nu putem pune în primejdie cetățenii noștri. Trebuie să oferim condiții sigure de vot atît pentru cetățenii care participă la procesul electoral, cît și cei care îl organizează. Trebuie să abordăm cu maximă prudență această situație, avînd în vedere condițiile de securitate din Federația Rusă și din Israel, bunăoară, și din Ucraina. De aceea, am avut o abordare uniformizată pentru toate aceste trei țări aflate în situații complicate. De aceea, poziția MAE rămîne neschimbată în contextul situației de securitate care, cu mare regret, rămîne la fel neschimbată și complicată în Federația Rusă”.

Ministrul a precizat că decizia MAE a fost luată în baza avizului SIS, care a făcut o evaluare complexă și comprehensivă a situației din Rusia. „În virtutea situației complexe de securitate putem asigura un proces cît de cît eficace și sigur pentru cetățenii care vor veni să voteze în capitală, unde există protecție consulară. Nu putem să admitem să creăm primejdii pentru cetățenii noștri nu sîntem în capacitate de a organiza în altă parte, or resursele sînt limitate și condițiile de securitate nu oferă această oportunitate, reiterez, în condițiile avizului SIS”.

Contactat pentru un comentariu, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru Teleradio-Moldova că nu poate comenta declarațiile ministrului de Externe, întrucît „nu a văzut nici un răspuns oficial de la MAE”. „CEC a dispus organizarea a cinci secții de votare”, a precizat Postica.


Precizăm că CEC a decis, pe 14 septembrie, să deschidă 234 de secții de votare peste hotarele țării, dintre care în Federația Rusă cinci secții de votare, cu 12 mai puține decît la precedentul scrutin. Ulterior, Ministerul de Externe a recomandat deschiderea a doar două secții de votare la Moscova, invocînd motive de securitate.

Pe 29 septembrie, examinînd o contestație a Partidului Socialiștilor cu privire la deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, Comisia Electorală Centrală a cerut Ministerului de Externe și Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale să constituie birourile electorale și pentru alte trei secții de votare din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl.

Amintim că decizia CEC de a deschide doar 5 secții de votare în Federația Rusă a fost dur criticată atît de Kremlin, cît și de forțe pro-ruse de la Chișinău.

2
0
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав