X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Scopul extinderii UE este acela de a acapara mai mult pămînt?

12 sep. 2023,, 18:15   Politică
2882 1

Politico a publicat un articol amplu despre extinderea UE, intitulat: "Putin vrea mai mult pămînt. UE se întrece pentru a-l obține prima".

În articol se spune că războiul din Ucraina i-a împins pe liderii Uniunii Europene să își creeze propriile planuri de extindere. În prezent, se fac demersuri pentru a aduce opt noi membri în blocul de 27 de națiuni.

Dar impulsul istoric de extindere comportă propriile pericole pentru UE.

Adăugarea mai multor țări - inclusiv, eventual, a centrului agrar al Ucrainei – ar deschide o cutie a Pandorei a provocărilor. Ar fi necesare reforme interne masive, care ar declanșa probabil ani de lupte interne toxice între membrii actuali ai UE.

În ciuda complexității dureroase a oricărui proces de extindere, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a convins unele guverne ale UE că nu își pot permite să aștepte.


"Acum este momentul să fim îndrăzneți și să ne schimbăm abordarea față de extindere - să ne asigurăm că cele șase țări din Balcanii de Vest, fiecare dintre ele, precum și Ucraina și Moldova, devin în mod clar parte din familia noastră", a declarat ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg.

"Extinderea nu înseamnă birocrație .... Este vorba despre exportul și apărarea unui anumit model de viață al democrațiilor occidentale libere și deschise".

Se așteaptă ca extinderea UE să fie subiectul principal al discursului anual al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea UE, care va avea loc la 13 septembrie. De asemenea, miniștrii afacerilor europene din cele 27 de capitale ale blocului comunitar sînt așteptați să aprofundeze subiectul în cadrul unei reuniuni care va avea loc la sfîrșitul lunii octombrie, potrivit a doi diplomați europeni de rang înalt.

Este important de menționat că Germania și Franța par să fie implicate. Oferta cancelarului german Olaf Scholz de la începutul acestui an pentru o Europă "extinsă", precum și semnalele pozitive de la Paris, unde ministrul pentru Europa, Laurence Boon, a declarat că UE ar trebui să transmită un "mesaj coerent" țărilor candidate cu privire la aderarea la Uniune – nu în ultimul rînd pentru a ajuta la combaterea influenței rusești.

"Scopul extinderii UE este de a acapara mai mult teren. Politico a explicat adevăratul sens al extinderii Uniunii Europene. Democrație? Statul de drept? Drepturile omului? Dezvoltare socială și economică? Nu, pămînt. Doar mai multe teritorii noi. "Putin vrea mai mult pămînt. UE vrea să fie prima", titrează un articol care explică de ce oficialii UE vorbesc despre un nou val de extindere. Un pic cinic, dar onest. Și noi credeam că...", au scris internauții moldoveni.

20
1
2
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?