Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

"Republica Moldova: Dezvoltare sau Degradare?" Problemele țării, dezbătute de un grup de experți

30 noi. 2023,, 17:35   Politică
2623 0

"Republica Moldova: Dezvoltare sau Degradare?" - este subiectul pus în discuție de lideri de opinie, politologi, economiști, juriști și foști demnitari de stat în cadrul unei mese rotunde organizate de "Institutul Justiției Constituționale" în parteneriat cu Asociația Obștească "Republica".

Participanții la discuții au dezbătut problemele economice cu care se confruntă țara, neregulile din cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, lacunele în procesul de guvernare a țării, precum și abaterile de la lege admise de unii decidenți politici, manifestate prin încălcarea unor norme legale sau chiar a Constituției.

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), în prezent președinte al Consiliului Institutului Justiției Constituționale, Dumitru Pulbere, a menționat că experții și-au exprimat îngrijorările în legătură cu faptul că Moldova nu se îndreaptă într-o direcție corectă și că societatea trebuie consolidată în jurul unui proiect de dezvoltare a țării, lăsînd la o parte disensiunile politice.

"Toți vorbitorii au ajuns la concluzia că dacă se va continua așa și pe viitor, Moldova nu va prospera, dar va degrada zi de zi. Dacă guvernarea nu își va da seama că trebuie să adune în jurul ei nu reprezentanții ONG-urilor care trăiesc pe granturi străine, dar cetățenii, organizațiile obștești care nu sînt angajate politic față de nimeni, atunci nu ne vom dezvolta. Am discutat despre cum putem depăși aceste probleme. Altfel, noi degradăm pe zi ce trece. Totodată, vorbitorii s-au axat pe problema că guvernarea ar trebui să nu încalce legea, Constituția. S-a vorbit mult de procesul electoral care a avut loc, guvernarea grosolan a încălcat legislația electorală. Sperăm că vom fi înțeleși și că eforturile comune le vom putea dezvolta și ne vom porni pe calea dezvoltării", a menționat Pulbere.

Dumitru Pulbere a mai declarat că au fost exprimate și unele rezerve față de modul în care sînt gestionați banii publici.


"Un economist ne-a adus niște date care sînt dramatice. Un miliard și ceva de lei au fost cheltuite pentru a crea 38 de locuri de muncă în Moldova. Dacă acest miliard era alocat în altă parte, din el se construiau școli și grădinițe, se majorau pensii, etc. Asta despre ce vorbește? Incompetența de a dirija banii publici, dar și cei care vin de la donatorii străini. Iată la ce trebuie să ne gîndim și să găsim răspuns la multe întrebări", a spus Pulbere.

Masa rotundă cu genericul: "Republica Moldova: Dezvoltare sau Degradare? i-a avut în calitate de invitați pe foști șefi de stat, foști premieri, economiști, politologi și reprezentanți ai partidelor politice.

18
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?