X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Recean participă la conferința privind combaterea sărăciei energetice în Europa

29 iun. 2023,, 15:02   Politică
2351 0

Republica Moldova găzduiește conferința internațională „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat”, care se desfășoară în perioada 29 - 30 iunie.

În cadrul dialogului de nivel înalt, invitații discută modul în care țara noastră a reușit să treacă peste criza energetică din ultimii ani, asigurînd compensații în factură pentru consumatorii casnici și agenții economici, fiind prezentat ca o istorie de succes.

Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și reunește reprezentanți de nivel înalt din țările UE, organizații internaționale, experți naționali și internaționali, cu competențe în domeniu.

În cuvîntul său de deschidere, prim-ministrul Dorin Recean a exprimat apreciere partenerilor externi pentru contribuția oferită țării noastre în momentele complicate, subliniind necesitatea impulsionării dezvoltării economice, sporirii eficienței energetice și îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor.

„Ne dorim să sporim eficiența energetică, să îmbunătățim mecanismul de compensare a facturilor, să-l facem cît mai echitabil, astfel încît să ne asigurăm că cele mai mari compensații le primesc familiile care au nevoie de cel mai mult sprijin. Privind în viitor, ne preocupăm să îmbunătățim viața cetățenilor, să valorificăm experiența noastră, dar și a organizațiilor internaționale. Guvernul se concentrează pe dezvoltare economică ca să ofere noi modalități de sprijin pentru cetățeni. Cea mai bună formă de protecție socială este asigurarea cu un loc de muncă bine plătit”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.


Conform unui studiu, peste 60% dintre familiile din țara noastră sunt afectate de sărăcia energetică. Compensațiile pentru energie acordate anul trecut au redus cu 43% nivelul sărăciei energetice și au avut un efect major în cazul celor mai vulnerabile familii – 83% din impactul facturilor la gazele naturale a fost compensat.

Printre vorbitorii la conferință s-au numărat: ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, ministrul muncii și solidarității sociale din Romînia, Marius Budăi, directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente, Ivana Živković, ministrul muncii și afacerilor sociale din Cehia, Marian Jurečka, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katerina Fried.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав