Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Reacția Președinției la investigația în care este vizat fostul șef al Statului Major al R. Moldova

5 iun. 12:32   Politică
3725 2

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, astfel comentează șeful cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel investigația publicației The Insider în care s-a scris că fostul șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, este informatorul Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU) și că „a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova”.

În legătură cu investigația apărută într-o publicație internațională, șeful cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sînt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se arată în reacția lui Băluțel.

Publicația The Insider a scris că a accesat corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov – Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major pînă la sfîrșitul anului 2021, pînă cînd președinta Maia Sandu l-a demis, scrie sursa citată.

13
5
1
2
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?