X 
Cutremure stiri: 504

Reacția Moscovei la reducerea numărului secțiilor de votare în Rusia pentru alegerile prezidențiale din Moldova

18 sep. 11:45   Politică
3 ore in urma 1642 0

Moscova consideră că Chișinăul oficial privează, în esență, diaspora moldovenească din Rusia de posibilitatea de a se exprima cu privire la cele mai importante probleme din viața patriei lor, iar aceasta este o încălcare flagrantă a drepturilor omului și a normelor democrației.

Despre acest lucru a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, răspunzînd la o întrebare adresată de mass-media în legătură cu restricționarea de către Chișinău a drepturilor alegătorilor moldoveni în Rusia și reducerea numărului de secții de votare în Rusia de la 17 în 2020 la 5 în 2024.

Maria Zaharova a declarat că cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia consideră acest lucru drept o discriminare flagrantă, care privează diaspora moldovenească din Rusia de posibilitatea de a se exprima asupra celor mai importante probleme din patria lor și încalcă drepturile omului și normele democrației.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a menționat că în Rusia vor fi deschise doar 5 secții de votare, unde, potrivit informațiilor CEC din Moldova, s-au înregistrat peste 8 mii de alegători, iar în Italia vor fi deschise 60 de secții de votare, unde și-au manifestat dorința de a vota mai puțin de 2,5 mii de cetățeni. În Regatul Unit vor fi deschise 17 secții de votare, iar în Statele Unite și România - cîte 16 secții de votare.

Maria Zaharova a subliniat că limitarea drepturilor alegătorilor moldoveni în Rusia a fost făcută sub un pretext vădit neverosimil, deoarece situația privind securitatea în Rusia s-ar fi „deteriorat semnificativ” și Rusia „nu este sigură” pentru deschiderea secțiilor de votare.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat astfel de afirmații drept absurde și rupte de realitate, menționînd că partea rusă și-a declarat în repetate rînduri disponibilitatea de a oferi toată asistența necesară în organizarea alegerilor pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia, iar probleme de securitate niciodată nu au existat și nu există.

13
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав